Usvojen program obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu u Goraždu u period 1992 – 1995

U Goraždu će ove godine prvi put biti obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu ovog grada u periodu 1992 – 1995. godina.

Odlukom Gradskog vijeća Goražde za Dan sjećanja ustanovljen je 14. maj koji je uvršten  u Kalendar značajnih datuma Grada Goražda. Organizacioni odbor danas je utvrdio dvodnevni program obilježavanja ovog datuma u kojem će učestvovati više stotina djece I mladih Goražda.

“ Želimo da se obilježi sjećanje na 576 ubijene djece Goražda što se prvi put nakon toliko godina I zvanično obilježava. Ovu inicijativa vijećnika Amara Imamovića Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo I sačinili smo tim ljudi koji će sve to organizirati kako bi se ovaj datum dostojanstveno obilježio” – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Programom su planirani brojni sadržaji,  između ostalog otvaranje izložbe  pod nazivom ‘’Majka’’autora Jakuba Hubjera,  javna tribina te polaganje cvijeća na spomen obilježje.

Centralni dio programa bit će performans djece ‘’Da rata ne bude’’ u znak sjećanja na svu ubijenu djecu u Goraždu u periodu 1992.-1995.  koji će se održati na Mostu Alije Izetbegovića i na platou JU Centar za kulturu Goražde, a izvest će ga učenici OMŠ “Avdo Smailović” sa goraždanskim mališanima.

“ Uz sjećanje na tragično stradale vršnjake, djeca Goražda koja danas odrastaju u ovom gradu  će poslati poruku mira za budućnost, uz apsolutno uvažavanje prošlosti I svega što se dešavalo u najtežim vremenima kada je veliki  broj djece Goražda ubijen I ranjen” – naglasio je Imamović.

Pored Goražda, u programu oblježavanja učestovat će i djeca iz drugih općina u sastavu BPK Goražde, a u organizaciju je uključeno i ministarstvo za  obrazvoanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde te brojne ustanove.