Centralna bajramska svečanost Muftijstva goraždanskog u Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici

 

Bajram namaz sutra će se klanjati  na 66 mjesta na području Muftijstva goraždanskog.  Centralna bajramska svečanost održat će se u Šudžaudinovoj džamiji na području Medžlisa Islamske zajednice Rogatica gdje će bajram- namaz predvoditi i hutbu održati Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski.

Na području Goražda najveći broj vjernika  tradicionalno se očekuje u džamiji Kajserija gdje će se bajram namaz klanjati u 6.31 sati, dok je  sabah namaz u 5.15 sati.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove I obrazovanje Muftijstva goraždanskog  Refik ef. Čaušević  napominje da je mubarek ramazan u ovom dijelu BiH protekao u znaku brojnih aktivnosti

“ Posljednji  je dan mubarek ramazana izuzetno sadržajnog na području Muftijstva goraždanskog  gdje smo zaista imali mnogo aktivnosti i posebnih programa. Naša omladina je posjetila  I organizirila iftare I u povratničkim džematima I na drugim mjestima na području muftijstva. Bila je tu dječija mukabela, hafiska mukabela, druženja uz iftare a mi smo iz muftijstva nastojali da obiđemo sve naše medžlise pogotovo naše ljude u povratničkim džematima” – kazao je ef. Čaušević.

Napomenuo je kako raduje činjenica da su tokom ramazana džamije na području Muftijstva goraždanskog bile ispunjene vjernicima

“ Mjesec ramazan je mjesec posta, oprosta, ibadeta I dobrih djela i naravno, čovjek treba iskoristiti prilike koje mu se ukažu. Nakon onih stega koje su bile u toku koronavirusaa,  naš svijet se ponovno vratio džamijama I bio je evidentno  povećan broj džematlija na namazu. Molimo Gospodara da to sve ukabuli I ako Bog  da, da nagradu” – naglasio je on.

Dodao je da su u susret Ramazanskom bajramu najmlađi obradovani bajramskim paketićima

“ Obzirom da su dani bajrama, dani darivanja,  uz pomoć naših donatora iz jednog džemata iz Njemačke uspjeli smo  obezbjediti  1.200 paketića za sve polaznike mektebske pouke, za povratničku djecu  u medžlisima manjeg bh. entiteta, zatim za svu djecu u školama “Mehmedalija Mak Dizdar”, “Hasan Turčalo Brzi”  I  “Ustikolina” kao  I za naše najmlađe u goraždanskim vrtićima” – precizirao je ef. Čaušević.

Nagalsio je da će tradcionalno na području Muftijstva goraždanskog biti obilježen I drugi dan ramazanskog bajrama, Dan šehida

“ Okupljanjem na centralnom spomen obilježju braniocima BPK Goražde započet ćemo obilježavanje Dana šehida, a potom nastaviti obilaskom mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke. Nakon podne namaza u Sinan – begovoj džamiji u Goraždu hatma dovu pred duše šehida proučit će imami, vjeroučitelji, polaznici mektebske pouke, članovi Mreže mladih te Odjel za brak i porodicu I naše džematlije” – kazao je ef. Čaušević.