Zasjedala Vlada BPK Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 22.redovnoj sjednici dala je saglasnost premijeru BPK Goražde za potpisivanje ugovora o kupovini poslovnog prostora u stambeno-poslovnom objektu „lamela-L“ koji se gradi u ulici Ibrahima Popovića  u Goraždu. Prostor je namjenjen za smještaj nekih od institucija sa područja BPK Goražde.

Predmet kupoprodajnog ugovora je poslovni prostor površine 297,87 metara kvadratnih sa pripadajućim podrumskim prostorijama projektovane površine 110,48 metara kvadratnih, čija je vrijednost 719.91KM, a finansjijska sredstva za realizaciju ugovora će biti obezbeđena u budžetu Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde u budžetskoj 2023-2025.godini.

Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline data je saglasnost na Odluku za pokretanje postupka javne nabake za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na rušenju postojećih objekata JU „Doma za stara i iznemogla lica“ u Goraždu i uređenje prostora na mjestu buduće gradnje. Procjenjena vrijednsot radova iznose 300.000KM bez PDV-a, a sredstva za realizaciju odluke obezbjeđena su su u budžetu ovog ministarstva na ekonomskom kodu -Rekonstrukcija i investiciono održavanje.

Donošenjem odluka ovom ministarstvu saglasnost je data i za pokretanje javnih nabavki za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na izradi termoizolacije vanjskih zidova na objektu Ministarstva za  unutrašnje  poslova, zamjenu fasadnih otovora na objektu Ministarstva za finansije te izvođenje radova na termoizolaciji kosog krova na objektu JU Osnovna škola“Prača“ u općini Pale u FBiH.

Saglasnost je data i na Odluku Ministarstva za urbaniza, prostorno urđeneji zaštitu okoline  o odobravanju novčanih sredstava po Programu utroška sredstava sa ekonomskog koda Tekući transferi nižim nivoima vlasti. Naime ovom odlukom sredstva u iznosu od 6.903KM, putem javnog poziva  odobrena su općini Pale u FBiH na ime sufinansiranja projekta čija implementacija bi trebala dati veliki  doprinos zaštiti okoline kao i stvaranju boljih uslova za poboljšanje energetske efikasnosti.

Razmatrajući materijale iz Ministarstva za privredu BPK Goražde, Vlada BPK Goražde dala je saglasnost na Odluku o dodjeli novčanih sredstava po Programu za veterinarstvo za 2023.godinu te odluku o utvrđivanju Javnog interesa za lokaciju „Osječani“ radi odlaganja materijala sa lokaliteta na kojem se vrši  izgradnja tunela „Hranjen“.

Razmatran je a potom i utvrđen te u dalju skupštinsku proceduru upućen Izvještaj o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2022.godinu te Izvještaj o utrošku tekuće budžetske rezerve za 2022.godinu.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja,  saglasnost je data na Odluku o odobravanju novčanih sredstava na ime obilježavanja godišnjice „Bitke za ranjenike“ te Odluku o odobravanju novčanih sredstava za održavanje  centralne manifestacije obilježavanja Dana šehida i poginulih boraca u FBiH. Organizatori su Savez porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde, pod pokroviteljstvom Vlade BPK Goražde i Ministarstva za boračka pitanja, a manifestcaija će  po prvi put biti održana u našem gradu u periodu od  23. i 24. aprila 2023.godine.

Svojim zaključkom Vlada BPK Goražde, prihvatila je Informaciju Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raslejena lica i izbjeglice BPK Goražde o provedenom postupku utvđivanja spiska lica koja ispunjavaju uslove za osiguranje po osnovu Odluke Skupštine BPK Goražde o utvrđivanju prava na zdravstveno osiguranje lica koja nisu osigurana po drugom osnovu za 2023.godinu.

Do kraja zasjedanja, Vlada BPK Goražde razmatrala je a potom i primila k znanju Informacije Ministarstva za unutrašnje poslove o stanju sigurnosti na području našeg kantona i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije za prva tri mjeseca 2023.godine.