U Sarajevu promovisana knjiga o arhivskom materijalu za nastanak Republike Srpske

Foto: BIRN BiH

 

Dokumenti iz arhiva mogu pomoći da se proučavanjem prošlosti bolje razumije sadašnjost, navedeno je na promociji knjige “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”.

Autori knjige Hikmet Karčić, Jasmin Medić i Muamer Džananović su u svom obraćanju naveli kako djelo predstavlja dio napora izučavanja dokumentacije čime se oni bave već godinama.

Medić je u svom obraćanju kazao kako je tokom pisanja ove knjige najviše razmišljao o ponavljanju historije navodeći da je veoma mala razlika između procesa koji je vođen prije 30 godina i danas.

“I danas su srpski i hrvatski nacionalistički pokreti našli ono oko čega se slažu, a to je podjela BiH”, kazao je on navodeći da je paralela između sadašnjice i svega sadržanog u knjizi dovela do želje da se ona i objavi.

Karčić navodi da se borba za narativ o genocidu vodi van granica BiH, zbog čega posebno bitnim smatra to što će se ova knjiga prevesti na engleski jezik, te na osnovu ugovora sa britanskom izdavačkom kućom uskoro biti u knjižarama Velike Britanije i drugih zemalja.

Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju, naveo je kako je primarna vizija ovog instituta kriitčki proučavati i sagledavati prošlost BiH od najstarijih vremena.

“Nadam se da će sadržaj ohrabriti i druge istraživače jer se historija 90-ih godina prošlog stoljeća tek istražuje i piše”, kazao je Bešlija i dodao da su autori pokazali naučnu hrabost za osvjetljavanje ove teme.

Rasim Muratović, jedan od recenzenata knjige i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu se osvrnuo na trenutne događaje kojima se negira i slavi genocid, slave ratni zločinci i rekao kako čitanje ove knjige odgovara na pitanje koji su uzroci koji su do ovoga doveli.

“Idejni projekat Republike Srpske nastao je u Srbiji, a izvedbeni od septembra 1991. godine do januara 1992. godine”, kazao je Muratović.

Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, je u svom govoru naveo kako ova knjiga predstavlja demitologizaciju nastanka Republike Srpkse, te da ona omogućava da se razumije kako je prošlost utjecala na sadašnjost.

On je naveo da se čitanjem knjige shvata da uspostava Republike Srpske “posljedica sistemskih napora čelnika bosanskih Srba na stvaranju homogene srpske države korištenjem svih metoda koji su suprotni međunarodnom pravu”.

“Ovo akademsko svjedočenje služi kao element sjećanja za sprečavanje budućeg nasilja”, zaključio je Turčalo.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari je kazao da je “projekat koji je opisan u ovoj knjizi uspio”.

“Može vam se sviđati ili ne, možete zbog toga plakati, moliti se bogu, ali ovaj projekat je uspio i po ovim pravilima živi 49 posto naše zemlje”, kazao je Suljagić navodeći kako je unutar knjige opisan dio historije koja je u određenom trenutku promakla.

“Kad otvorite ovo vidjet ćete dokumente sa brojem protokola”, kazao je Suljagić dodajući kako ova knjiga svjedoči moći arhiva i važnosti pristupa arhivu.

 

detektor.ba