Rukometaši Bosne i Hercegovine večeras u Cazinu igraju protiv Slovenije

foto:bhrt.ba

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Cazinu protiv selekcije Slovenije igra pretposljednji susret kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će od 10. do 28. januara sljedeće godine biti održano u Njemačkoj.

U Sedmoj kvalifikacionoj grupi rukometaši Slovenije su sa sve četiri pobjede već izborili nastup na EP-u, dok se za drugu poziciju bore Crna Gora i BiH, koje su zabilježile po dvije pobjede i dva poraza. Na posljednjem mjestu je Kosovo bez bodova.

Interesovanje za meč izabranika Irfana Smailagića je ogromno, tako da je večeras neupitna podrška više od dvije hiljade navijača u dvorani u Cazinu.

“Ovo je definitivno prilika za dokazivanje, pogotovo što igramo u gradu koji voli sport, voli rukomet. Kada tome dodamo vrhunskog protivnika, onda vjerujem da ćemo imati i atmosferu za pamćenje. Sve to je na određeni način i dodatni izazov, motiv za igrače. Naravno, rezultat će biti posljedica naše fizičke i mentalne pripreme, te angažmana na terenu. Domaćini u Cazinu su nam osigurali idealne uslove za sve, tako da je dalje sve do nas”, kazao je Smailagić.

Selektoru su na raspolaganju svi pozvani igrači, osim povrijeđenih Josipa Perića i Dejana Malinovića.

U večerašnjem duelu gosti će nastupiti sa kombinovanim sastavom, bez sedam standardnih igača – Blaž Janc, Borut Mačkovšek, Dean Bombač, Blaž Blagotinšek, Jure Dolenec, Tilen Kodrin i Aleks Vlah.

Na startu kvalifikacija Slovenija je sredinom oktobra prošle godine u Mariboru pobijedila Bosnu i Hercegovinu sa 28:20.

Reprezentaciija Slovenije spada u red najboljih evropskih ekipa. Najveći uspjeh na evropskim prvenstvima Slovenci su zabilježili 2004. godine klada su kao domaćini osvojili srebrenu medalju, dok su 2020. zauzeli četvrto mjesto.

Susret između Bosne i Hercegovine i Slovenije igra u Gradskoj dvorani u Cazinu od 20.00 sati. Utakmici će suditi Poljaci Jakub Jerlecki i Maciej Labun.

Bosanskohercegovački rukometaši posljednji susret ovog ciklusa kvalifikacija igraju u nedjelju, 30. aprila protiv Crne Gore. Susret će se igrati u Podgorici od 18 sati.

Plasman na Evropsko prvenstvo će izboriti dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane selekcije, s tim da se brišu bodovi protiv posljednjeplasirane selekcije.

FENA