Sutra počinju “Dani otpora u BPK Goražde”: 31. godišnjica herojskog otpora agresiji

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde sutra počinje manifestacija “Dani otpora” kojom se obilježava 31 godišnjica herojskog otpora agresiji u gradu na Drini.

Manifestacija koj atradicionalno počinje 4. Maja, na dan početka agresije na Goražde I ove godine obilovat će brojnim sadržajima kojim aće biti evocirane uspomene na najteže dane u novijoj historiji ovog grada.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić podsjetio je da se ovaj datum nalazi u Kalendaru obilježavanja značajnih događaja i datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995. godina,  kao jedan  od najznačajnijih u novijoj historiji ovog područja.

„ Obzirom da se ove godine navršava 31. godina od početka opsade grada, duge 1.336 dana, pripremili smo znatno sadržajniji program u odnosu na prethodne godine, kojim ćemo obilježiti herojske dane otpora agresiji. Između ostalog u saradnji sa Arhivom FBiH i BZK „Preporod“ planirano je održavanje naučnog skupa te izložbe o temi „Dokumentovan a ne presuđen genocid“ kao i promocija knjige „Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992.)“ koautora Muamera Džananovića“ – napomenuo je  Mirvić.

Višednevni program započet će sutra polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na šehidskom mezarju Kolijevke te spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda, dok će se centralna manifestacija održati  na spomen obilježju „Goražde grad heroj svojim braniocima“.

„ Iz grada heroja poslat ćemo poruku kako je dobro nadvladalo zlo i podsjetiti se na vrijeme herojskog otpora stanovnika jedinog nepokorenog grada na Drini. Ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane da uzmu učešće u obilježavanju, jer Goražde je grad kojem je bila namjenjena sudbina Srebrenice, a naš primarni cilj je pokazati mlađim generacijama kako se Goražde branilo i odbranilo u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu “ – naglasio je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Uz obilazak mezarja šehidima I poginulim borcima će uz polaganje cvijeća biti odata dužna počast, dok će pred njihove duše u petak prije džuma namaza u svim džamijama na području muftijstva goraždanskog biti proučena dova.

U okviru Dana otpora u BPK, u subotu će se održati performans “Sunčana djeca Goražda”, 8.maja bit će obilježena I godišnjica prvog napada na Osanicu, dok je dva dana poslije,  u organizaciji Fonda memorijala Kantona Sarajevo i JU „Centar za kulturu Goražde“ planirana prezentacija infografike „9 heroja i 13 heroina“.

U okviru programa bit će obilježena i godišnjica formiranja Prve drinske brigade te upriličena manifestacija “Zaimov do – da se pamti”.

  1. Maja 1992. Godine u rano jutro počeo je opći napad na jedini preostali slobodni grad na Drini na koji se obrušilo zlo koje je prethodno zadesilo okolne općine. U opsadi dugoj 1.336 dana izgubljeno je više od 4 000 života. Stradalo je oko 2000 civila, među kojima I 148 djece. Za odbranu Goražda život je dalo više od 2.000 pripadnika ARBiH i MUP-a.