U Goraždu 5.maja: Promocija knjige “Nastanak Republike srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”.

U Goraždu će 5. maja 2023. godine s početkom u 18.00 satu biti upriličena promocija knjige: “Nastanak Republike srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”. Autori knjige su: dr. Muamer Džananović, dr. Jasmin Medić i dr. Hikmet Karčić. Knjiga je objavljena prije mjesec dana u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta
u Sarajevu. Djelo je izazvalo veliki interes domaće i međunarodne javnosti, a autori su već dobili ponudu uglednog britanskog izdavača da istu objave na engleskom jeziku. U knjizi se detaljno analizira dugotrajni proces transformacije i preimenovanja političkih, vojnih i civilnih struktura i stavljanje istih u funkciju realizacije zločinačkog plana. Knjiga ima višestruk značaj, a nastala je analizom stotina hiljada dokumenata i ima jasan cilj suprotstaviti se sve snažnijem historijskom revizionizmu.

Knjiga je imala veličanstvenu promociju u sarajevskoj Vijećnici 25. aprila 2023. godine, a promocija u Goraždu će biti centralni događaj u okviru obilježavanja “Dana otpora”. Pored autora knjige na promociji u Goraždu će govorit prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, te dr. Ermin Kuka i mr. Almir Grabovica, uposlenici Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.