MODUL MEMORIJE 2023: TEATARSKI I FILMSKI PROGRAMI U FINIŠU OVOGODIŠNJEG MODULA MEMORIJE

Posljednji programi 28. izdanja Modula Memorije, koji će biti zatvoren 9. maja u Narodnom pozorištu, gostvanjem kultne slovenačke grupe Laibach, bit će održani u petak i nedjelju. U petak, 5. maja, predstava „Brašno u venama“ koja će igrati u Fondu Memorijala na Kovačima, a u nedjelju, 7. maja, bit će održana bh. premijera dokumentarnog filma „Our Family Garden“, autorice Smirne Kulenović. Svi programi zajedno sa terminima MM su objavljeni na web stranici Festivala MESS https://mess.ba/, Facebook https://www.facebook.com/festivalMESS i Instagram profilu Festivala MESS.

 

„Brašno u venama“ je koprodukcijska predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Scene MESS, a čija premijera je bila 2015. godine. Reditelj predstave je Boris Liješević, a glumački ansambl čine: Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

 

Navodeći kako je “Brašno u venama“ komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći, režiser predstave Boris Liješević naglasio je da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja. “Na Balkanu gdje ratovi kreiraju historiju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija, vaspitanje. Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja“, istakao je Liješević te dodao da na Balkanu pomirenje postaje prijetnja jer zahtijeva suočenje, prihvatanje i otvaranje nove i nepoznate stranice.

 

Predstava „Brašno u venama“ je dijelom programa Dana Kantona Sarajevo.

U nedjelju, 7. maja, u kinu Meeting Point, će biti održana bh. premijera dokumentarnog filma „Our Family Garden“, autorice Smirne Kulenović. U pitanju je moćan dokumentarac koji prati putovanje 100 žena iz Bosne, Srbije, Hrvatske i raznih evropskih zemalja koje su se okupile u avgustu 2021. da posade 1000 adnica nevena u napuštenim ratnim rovovima na prvoj liniji odbrane na brdu Zlatište, iznad Sarajevo. Žene, koje su preživjele opsadu, odbacuju stalnu ulogu žrtve i umjesto toga biraju mir i solidarnost sa svim vrstama života u traumatiziranom ekosistemu. Kroz ovaj umjetničko-aktivistički projekat, film istražuje ulogu žene kao nositeljice novih promjena i mogućnosti ozdravljenja kako društva tako i okoline. Udubljuje se u intimnu porodičnu priču umjetnice koja je i priče brojnih žena koje su učestvovale u projektu.

 

Film „Our Family Garden“ je dobio nagradu Jury Special Mention na BHFF u New York-u.

 

Ulaz na film je slobodan.

 

Sve aktivosti J.U. MES možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS.