Obilježena 31 godišnjica prvog napada na Osanicu

U okviru manifestacije “Dani otpora u BPK” danas je obilježena  31 godišnjica od prvog napada na Osanicu koji se dogodio 8.maja 1992. godine iz pravca Foče.

Položeno je cvijeće I proučena Fatiha na centralnom spomen obilježju u ovom dijelu Grada Goražda.

U udruženju “Sinan Žuga I saborci” naglašavaju da je udruženje formirano uprvao s ciljem njegovanja sjećanja na period rata ali I s ciljem pomoći stanovnicima u ovom dijelu grada

“  Prvi napad na Osanicu kada se desio iz pravca Foče, tada je poginulo dosta civila Zebine šume I okolnih sela a I naših boraca koji su stali u odbranu Osanice I Goražda. Udruženje je I formirano s ciljem da gajimo sjećanje na  značajne datume iz tog perioda “ – kazao je predsjednik udruženja Hamed Kovač.

Na dopisno boraca I stanovnika Osanice u najtežem ratnom period, ukazao je I ministar za boračka pitanja BPK Avdo Mirvić.

“ Svi koji smo bili ovdje tokom rata znamo da je Osanica bila bedem odbrane Goražda I da je tu pružen prvi ozbiljan otpor agresoru. Osanica nikad anije pala u neprijateljske ruke do kraja rata” – kazao je Mirvić.

Delegacije BPK i Grada Goražda i pripadnici boračkih udruženja položili su cvijeće na centralno spomen obilježju na Osanici, a potom  obišli i šehidska mezarja na tom području.