Sarajlić povodom Svjetskog dana Crvenog križa: Ponosni smo na mlade volontere CK Goražde

„Crveni križ koji postoji u svim općinama i gradovima je jedinstvena organizacija koja daje mogućnost da u određenim situacijama, posebno kad se dešavaju neke katastrofe   možemo zajednički djelovati i tada je to djelovanje puno efikasnije“ – kazao je povodom Svjetskog dana Crveog križa, sekretar goraždanske organizacije Emir Sarajlić.

Ukazujući na važnost djelovanja ove organizacije posebno u vanrednim okolnostima, napomenuo je da se svi kapaciteti Crvenog križa usmjeravaju tamo gdje je najpotrebnije

„ Sjetimo se samo poplava, znamo šta se se sve dešavalo i uvijek su one organizacije koje su bile u područjima gdje  ta katastrofa nije izražena mogle  svoje kapacitete  da daju na raspolaganje onim organizacijama i općinama gdje je ta katastrofa bila najviše izražena, kako bi odgovorila na potrebe ugroženog stanovništva“ – naveo je Sarajlić.

Podsjetio je da   Crveni križ u Goraždu postoji od 1947. godine te da bez prestanka djeluje sve do danas

„ Provodimo sve aktivnosti koje su u mandatu  ove organizacije tu prije svega mislim na socijalne aktivnosti , zdravstvene – poput  prve pomoći i dobrovoljnog darivanja krvi.  Takođe, imamo i Službu za zaštitu i spašavanje koja djeluje  u okviru civilne zaštite Grada Goražda i kao takva može da djeluje na području cijelog BPK pa šire ako se ukaže potreba“ – nagalio je on.

U goraždansko organizaciji ponosni su na činjenicu da  značaj djelovanja Crvenog križa prepoznaju i mladi ljudi

„Trenutno imamo preko 100 registrovanih mladih volontera na kojima počiva budućnost ove organizacije i oni djeluju u bilo kojoj aktivnosti koju provodimo.  Jedna od njih je i program pružanja pomoći migrantima jer svakodnevno veliki broj njih prolazi kroz Goražde i on se povećava poboljšanjem vremenskih prilika. Pružamo im prvu pomoć, dajemo hranu i ostalo što im je potrebno a takođe su vrlo bitni i ostali socijalni programi jer postoji veliki broj ljudi  kojima treba pružiti pomoć“ – kazao je sekretar Crvenog križa Goražde.