Uz „Dane otpora u BPK“ performans „Sunčana djeca Goražda“

Udruženje za kreativni razvoj „Djeca Evrope“ u okviru manifestcaije „Dani otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu“ danas je organiziralo performans „Sunčana djeca Goražda“.

Sa spomenika ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina na koji je položeno cvijeće i odata počast,   ukazano je na važnost sjećanja na stradalu djecu kojoj nisu dali da odrastu, obavezu procesuiranja odgovornih za ove zločine ali i poruka da u ovom gradu danas rastu nove generacije

Predsjednik udruženja „Djeca Evrope“ i autor stihova „Nisu im dali da odrastu“  uklesanih na spomeniku, Slavko Klisura, napomenuo je da je sjećanje na najteže dane u Goraždu trajna obaveza

„ Nama u udruženju je jako važno da u „Danima otpora“ gajimo sjećanje na ubijenu djecu Goražda i da podsjetimo na tu strašnu činjenicu da nažalost za ubistva goraždanske djece tokom agresije   još uvijek niko nije odgovarao. To se mora desiti, počinioci su poznati“ – kazao je Klisura.

Dio performansa posvećen je voljenom gradu u kojem danas rastu nove generacije koje su njegova budućnost

„ U ovom gradu danas rastu nova djeca koja su ljubav prema svom gradu pokazala i današnjim izvođenjem svojevrsne himne „Snivaj Goražde“ što znači da neka „nova ljubav niče“ kako glase i stihovi na spomeniku ubijenoj djeci za koji molim nadležne da povedu malo više računa jer i njime čuvamo uspomenu na tu djecu“ – kazao je Klisura.