Majke Srebrenice i Žepe demantovale navode da su zatražile javno izvinjenje od Univerziteta u Beču

FOTO:klix

Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” oglasili su se porukama za javnost poručivši da je neko u njihovo ime prethodno poslao saopštenje za javnost koje se tiče negiranja genocida.

“Ovim saopštenjem šaljemo demant za puštanje današnjeg saopštenja u ime naših udruženja, a vezano za javno pismo upućeno Univerzitetu u Beču. Svakako da podržavamo sve koji se bore protiv onih koji na bilo koji način negiraju genocide u Srebrenici, ali u ovom slučaju nemamo nikakvih informacija o stavu Univerziteta u Beču, kao ni o stavu sadašnjeg ili bivšeg rektora. Iz tog razloga ne možemo potpisati i podržati saopštenje koje je neko izdao u naše ime”, saopštili su iz Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Podsjetimo, ranije danas je upućeno saopštenje za medije koje je glasilo:

“Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su javno pismo Univerzitetu u Beču u kojem zahtijevaju javno izvinjenje zbog negiranja genocida.

Švicarske organizacije “Survivants du génocide de 1995” i “Solidarité avec la Bosnie” su proslijedile pismo Majki Srebrenice Univerzitetu u Beču, u kojem se traži javno izvinjenje od Univerziteta, a u pismu se ističe da je Univerzitet u Beču bio umiješan u negiranje genocida, što je potvrđeno slučajem profesora Manoscheka.

“Godine 1992. kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, Međunarodna zajednica je uskratila Bosni i Hercegovini pravo na samoodbranu. Bosni je nametnut embargo na oružje. Kada su Bosanci uspjeli pružiti neki otpor, oni su razoružani od strane Međunarodne zajednice i obećana im je sigurnost u sigurnim zonama pod zaštitom trupa UN-a”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da unatoč navodnoj ulozi trupa UN-a u zaštiti prava Bosanaca na život, oni su završili masakrirani uz pomoć UN-a.

“Trupe UN-a čak su pomogle snagama Srba tako što su identificirale i odvojile muškarce od njihovih obitelji, olakšavajući njihovo pokolj. Pravo na život se nije primjenjivalo na Bosance. Dostojanstvo je pravo osobe da bude cijenjena i poštovana zbog sebe same i da se tretira etički. Pravo na dostojanstvo žrtava genocida u Srebrenici je sada povrijeđeno od strane Univerziteta u Beču”, ističe se.

Također, dodaju i da je rektor univerziteta Engl obaviješten, ali da odgovor koji je stigao nije bio uopšte potpisan uz neke druge manjkavosti.

“Vaš prethodnik, rektor Engl, obaviješten je od strane Instituta za istraživanje genocida Kanada da je Sveučilište u Beču bilo umiješano u Bosanski Genocid. Međutim, odgovor koji je primljen od rektora Engla nije bio potpisan i nedostajala mu je osnovna etika pisanja pisama”, poručuje se.

Naglašavaju da je zabrinjavajuće da je Univerzitet u Beču napisao tako manjkav i uvredljiv dokument o najvećem zločinu – genocidu.

“To pismo nije samo bilo formalno uvredljivo, nego i činjenično pogrešno. Prema članku u austrijskom listu Falter, profesor Manoschek sada više ne smije predavati na Univerzitetu u Beču zbog negiranja genocida. To pokazuje da je izjava bivšeg rektora Engla činjenično pogrešna, jer dokazuje da se negiranje genocida ranije predavalo na Univerzitetu u Beču”, naglašavaju.

Na kraju poručuju da se mora poštovati dostojanstvo bosanskog naroda.

“Mislimo da se mora poštivati pravo na dostojanstvo bosanskog naroda. Stoga zahtijevamo javno izvinjenje Univerziteta u Beču žrtvama genocida u Srebrenici”, navodi se u saopštenju.

klix