U Goraždu obilježen Dan medicinskih sestara

Komora zdravstvenih tehničara svih profila Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, uz pomoć Ministarstva zdravstva, sindikata Doma zdravlja i Kantonalne bolnice Goražde, danas je obilježila Međunarodni dan medicinskih sestara.

Ukazujući na značaj jednog od najhumanijih poziva, održana je I pokazna vježba reanimacije te pružanja prve pomoći kod epi napada koju su proveli medicinski tehničari Urgentnog centra Kantonalne bolnice Goražde. Za građane je upriličeno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi dok su učenici srednje medicinske škole “Hasib Hadžović”  održali prezentaciju o nastanku profesije medicinskh tehničara te njihovom doprinosu u vrijeme Covid pandemije.

Glavna medicinska sestra Internog odjela Kantonalne bolnice Goražde Samira Kulović ovaj humani poziv obavlja već 37 godina I napominje da se on mora voljeti

“ To je jedan od najhumanijih poziva koji postoji  jer smo ti koji prvi primamo pacijente I budemo uz njih kada im je najteže. Susrećemo se sa raznim situacijama, a posebno je bilo teško u vrijeme rata u Ratnoj bolnici kada smo imali poginulu I ranjenu djecu, borce, civile, što je bilo vrlo teško. Posao medeicinske sestre u bolnici specifičan jer to je rad sa teškim pacijentima, operisanim I ležećim pacijentima kojima zaista treba velika njega. Imamo mnogo I neuroloških pacijenata koji su nepokretni kojima treba posebna njega I pažnja I da bi bili spremni na sve to morate biti jaki, savjesni  I voljeti to što radite” – naglasila je Kulović koja dugi niz godina svoje znanje prenosi mlađim generacijama

“ Već osmoj generaciji djece predajem u školi I učim ih svim vrijednostima ovog poziva jer ljudski životi su u našim rukama I tu se greške ne smiju dešavati. Zaista sam ponosna na sve generacije I mnogo medicinskih sestara kojima sam predavla već radi I u Kantonalnoj bolnici I u Domu zdravlja, I to su jedne vrsne sestre koje predano rade ovaj posao” – kazala je ona.

Podršku sadašnjim I budućim medicinskim tehničarima svojim dolaskom pružila je I nekadašnja glavna sestra Kantonalne bolnice Goražde Sada Demir koja uživa u zasluženoj penziji I takođe naglašava da ovaj posao mogu raditi samo osobe koje ga vole

“  Odradila sam svojih 40 godina I hvala Bogu otišla zdrava u penziju. Mislim da sam svoj randi vijek odradila bez ijedne učinjene greške, možda se nekada desio propust koji nije bio katastrofalan. Iako sam u penziji već 12 godina ja I danas volim svoj posao I kada bi mi se pružila prilika opet bih ga radila” – kazala je ona.

Glavna medicinska sestra Doma zdravlja “dr. Isak samokovlija” Aida Keškić napominje da se ove godine Međunarodni dan sestrinstva obilježava pod motom: “Our Nurses, Our future” (Naše medicinske sestre, naša budućnost).

“ Da bi opravdali naziv kampanje usavršavajmo svoje znanje, pokažimo što više empatije jedni prema drugima, kao i prema korisnicima naših usluga. Budimo uvijek promotori zdravlja i zagovornici interesa pacijenata na ponos sebi i svojoj profesiji. Mi smo najveća profesija na svijetu, mi smo profesionalci u svom poslu, mi smo “future” – poručila je Keškić.