U Goraždu tradicionalni maraton I planinarski pohod “Tragom drinskih brigada”

Goraždanski atletičari danas trče 32 kilometra dug maraton “Tragom drinskih brigada” koji je dio manifestacije kojom se obilježava godišnjica formiranja Prve drinske brigade, na čijem je čelu bio legendarni komandant Zaim Imamović.

Organizator manifestacije pod nazivom ”Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2023.”  je Udruženje za očuvanje lika I djela Zaima Imamovića i saboraca, a učesnici maratona, članovi Atletskog kluba Goražde, Škole trčanja te Biciklističkog kluba Goražde krenuli su sa Rorova prema Zaimovom dolu, usput se zadržavajući na spomen obilježjima gdje su odali počast poginulim braniocima,  pripadnicima policije i ubijenoj djeci Goražda.

“ Ovo je još jedna prilika da se prisjetimo svih naših poginulih boraca I ubijene djece I da im odamo dužnu počast jer njihov doprinos I žrtva ne smiju biti zaboravljeni. Idemo “Tragom drinskih brigada”, svih koji su egzistirali na ovim prostorima, zaustavljamo se I na mezarjima koji se nalaze na dionici do Zaimovog dola gdje takođe odajemo počast na mjestu gdje je rahmetli Zaim Imamović 1992. Godine prvi put postrojio prvi bataljon Prve Drinske brigade i osnovao jednu od prvih brigada Armije RBIH. ” – kazao je predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman.

U okviru manifestacije kojom se njeguje sjećanje na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i saborce koji su dali veliki doprinos u odbrani BiH, danas je organizovan I planinarski pohod od Sadbe do Ilovače u kojem uz goraždanske planinare I gorske spasioce učestvuje I veliki broj mladih, dok će u Zaimovom dolu između ostalog biti održan I malonogometni turnir.

“ Sretni smo što u pohodu imamo oko 200 učesnika I što su to uglavnom mladi, učenici osnovnih I srednjih škola za koje je na lokalitetu Posestre održan I historijski sat o svemu što se dešavalo na ovom području jer moramo baštiniti tu tradiciju I prenositi istinu budućim generacijama” – kazao je predsjednik udruženja za očuvanje lika I djela  Zaima Imamovića i saboraca, Selim Imamović.

Na lokalitetu Zaimov do u popodnevnim satima biće priređen I prigodan program kojim će biti evocirane uspomene na najteži period I herojstvo hrabrih branilaca na čelu sa legendarnim komandantom, a manifestacija se  završava  sutra obilaskom spomen obilježja i odavanjem počasti, na svim lokalitetima u nekadašnjoj ratnoj zoni odgovornosti 1. Drinske brigade.

Brigada je formirana  13/14.maja 1992. Godine I  dala je nemjerljiv doprinos u odbrani Goražda I BiH od agresije za što je više od 500 njenih pripadnika dalo svoje živote.