Avokado može utjecati na smanjenje nivoa lošeg holesterola

FOTO:ilustracija

Učesnici koji su jeli avokado tokom studije imali su kvalitetniju ishranu

Prema studiji američkih univerziteta Pen State, Loma Linda, Tufts, UCLA i Wake Forest čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Daily, ljudi koji su šest meseci jeli jedan avokado dnevno primijetili su smanjenje nivoa holesterola.

 

 

Naime, pomenuta studija je nastojala da sazna da li redovno konzumiranje avokada može pomoći učesnicima da smanje tjelesnu težinu, indeks tjelesne mase (BMI) i obim struka.

Od 1.000 gojaznih učesnika, polovina je dobila jedan avokado dnevno, dok je druga polovina nastavila s normalnom ishranom. Rezultati su otkrili da konzumiranje jednog avokada dnevno tokom šest mjeseci nije imalo efekta na smanjenje masti na stomaku, masti jetre ili obima struka kod gojaznih ljudi. Ali to je dovelo do blagog smanjenja nivoa holesterola u krvi.

Grupa naučnika koja je sprovela ovu studiju također je zaključila da su učesnici koji su jeli avokado tokom studije imali kvalitetniju ishranu. I dok su prethodne manje studije pronašle vezu između konzumiranja avokada i niže tjelesne težine, BMI i obima struka, ovo je bila najveća i najsveobuhvatnija studija do sada o zdravstvenim efektima avokada.

 

Avaz