#AJBCAFE: Internet-botovi – mala grupa glasnih napadača

Na Al Jazeeri Balkans večeras u 21:30 pogledajte prvu od deset epizoda serijala #AJBCAFE u kojoj se govori o internet-botovima i stranačkim online ratnicima, kako ih prepoznati i boriti se protiv njih, kao i o zakonskoj regulativi u ovoj oblasti.

 

U okviru provedbe UNESCO-vog projekta Social Media 4 Peace, kako bi se aktivno identifikovali i razotkrili utjecaji govora mržnje, diskriminacije i lažnih vijesti u regiji Zapadnog Balkana, Al Jazeera Balkans emituje serijal od 10 polusatnih debatnih emisija, sedmično s početkom u 21:30. Cilj je istražiti kako se boriti i pronaći najbolje pristupe i rješenja za probleme nastale kao rezultat sve češćeg korištenja društvenih mreža za širenje govora mržnje, diskriminacije i lažnih vijesti.

 

Melisa Durak, rukovoditeljica projekta Social Media for Peace, UNESCO, nam pojašnjava kontekst: “Promatrajući društvene mreže primijetili smo i pozitivne i negativne utjecaje njihovog korištenja. One nam pomažu i mogu biti koristan komunikacijski alat, ali, u drugu ruku, sve je više negativnog korištenja društvenih mreža, što je zabrinjavajuće, a naročito problematična ponašanja su „cyberbullying“ nasilje i „trollanje“, koja za cilj imaju provokaciju korisnika”.

 

U prvoj emisiji koja govori o internet-botovima kao maloj grupi glasnih napadača, gostuju Azra Husarić, BIRN BIH; Ermin Zatega, novinar Radija Slobodna Evropa (RSE), i Adis Maksić, profesor na Međunarodnom univerzitetu Burch.

 

Zatega je s redakcijskim kolegama tokom prošlogodišnje izborne kampanje otkrio armiju političkih i stranačkih botova. Radilo se o maloj ali dobro organizovanoj grupi ljudi, koja je bila vrlo glasna i efikasna u kreiranju napadačkog narativa i stavljanja mete na političke protivnike, novinare i sve druge neistomišljenike. Jedna grupa je kreirala sadržaj, druga ga je dijelila, a treća komentarisala, dok su stvarni korisnici u virtuelnom svijetu nesvjesni toga, djelovali da ciljano huškačko i napadačko ponašanje bude prošireno i potencijalno preseljeno u stvarni svijet.

 

U razgovoru je primijećeno da izostaju reakcije institucija kod huškačkog ponašanja i širenja mržnje na internetu, koje se umjesto djelovanja, pozivaju na nedostatak zakonskih rješenja, nedovoljno edukacije i kapaciteta, što utječe da se negativne društvene pojave šire u mnogo većem obimu nego što bi to bio slučaj da se reaguje po službenoj dužnosti.

 

Zakoni u Bosni i Hercegovini to pitanje ne regulišu striktno, pa zbog toga Tužilaštvo BiH za većinu prijava koje im pošalju građani, novinari ili stranke ne dižu optužnice. Međutim, rješenje i zakonski put, ipak, postoje.

 

Saznajte više u emisiji #AJBCAFE koju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

 

Povodom početka emitovanja debatnog serijala, Harun Karčić, izvršni producent Current Affairsa Al Jazeere Balkans je zaključio: ”Zaista mi je drago što na ovom projektu sarađujemo sa kolegama iz UNESCO-a. Želimo da naša javnost, pogotovo mlađi gledaoci, budu bolje upoznati sa posljedicama govora mržnje, cyber bullyinga, diskriminacije i dezinformisanja – kako bi na vrijeme mogli prepoznati takve tendencije i adekvatno reagovati.”

 

Projekt Social Media 4 Peace finansira Evropska unija, a provodi UNESCO u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji, Indoneziji i Keniji od januara 2021. godine. Usklađen je s ukupnom strategijom UNESCO-a za borbu protiv dezinformacija kroz njegovanje informacija kao javnog dobra i jačanje transparentnosti internet-ekosistema. Projekt će doprinijeti postizanju 16. cilja održivog razvoja, promovisanju pravednih, mirnih i inkluzivnih društava i Planu akcije UN-a o govoru mržnje koji je pokrenuo generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u borbi protiv uznemirujućeg vala ksenofobije, rasizma i netolerancije na internetu.