Stanje u Bosanskoj Krupi nikad gore: Proglašeno stanje prirodne nesreće, brojni objekti pod vodom

FOTO:avaz

Stanje dodatno otežavaju podzemne vode

Stanje u Bosanskoj Krupi je nikad gore. Veliki je broj objekata pod vodom, veliki je broj komunikacija presječen, pokrenuo se veliki broj klizišta. Proglašeno je stanje prirodne nesreće, rekao je za portal “Avaza” Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.

 

FOTO:Avaz

Najveći vodostaj koji je izmjeren u decembru bio je 336 centimetara, a s obzirom na tendecije rasta i najavljene padavine, očekuje se da bi mogao premašiti i 350 centimetara.

Sve raspoložive jedinice na terenu

Sve raspoložive jedinice Civilne zaštite, Javno komunalno preduzeće i Profesonalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa, kao i sva dobrovoljna vatrogasna društva na području grada su na terenu i reagiraju tamo gdje je neophodno i moguće reagirati.

Stanje dodatno otežavaju podzemne vode.

 

Halitović je dodao da im podršku pruža i Vlada FBiH.

Što se tiče premijera FBiH Nermina Nikšića pruža nam podršku, kao i federalni ministri i kantonalni premijer. Jedino se Federalna uprava civilne zaštite oglušila na naše pozive – rekao nam je.

U pojedinim medijima se pojavila informacija da je jedna osoba smrtno stradala u poplavama u Bosanskoj Krupi.

Netačni navodi da je jedna osoba poginula

Ovu informaciju su za portal “Avaza” demantovali iz Dežurnog operativnog centra MUP-a USK.

– Ima jedno lice, po navodima, ali nije zatečeno tijelo da pluta. Nemamo prijavljen nestanak nikog – rekli su nam.

Slično nam je rekao i gradonačelnik Halitović.

– Nešto je prošlo rijekom, ličilo je na žensku osobu. Naši su momci iz službe za spašavanje pregledali teren, na vodi, pod vodom, čamcima i obalom su patrolirali, međutim nisu ništa uspjeli. Uopšte vrijeme i vodostaj nisu za to, bilo je previše opasno ja sam ih povukao sve – zaključio je Halitović u razgovoru za portal “Avaza”.

 

Avaz