Krunić: Zbog velike potražnje nastavljamo sa gradnjom zgrada u Goraždu

Izgradnja stambeno – poslovne zgrade „Lamela L“ u ulici Ibrahima Popovića u Goraždu  provodi se planiranom dinamikom – potvrdio je ministar za urbanizam, prostorno urešenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Bojan Krunić.

Prema njegovim riječima, investitor koji je ujedno i izvođač poštuje predviđeni plan gradnje koja je započeta u martu

„ Očekujemo da će sve biti kako je i planirano i da će objekat biti izgrađen u predviđenom roku. U ovoj zgradi bit će ukupno 18 stambenih jedinica površine od 40 do 68 kvadrata, od čega  12 dvosobnih, tri jednosobne i tri garsonjere a u prizemlju zgrade planirani su poslovni prostori u kojima će biti smještena jedna od kantonalnih institucija“ – podsjetio je on.

U međuvremenu, okončan je javni poziv te objavljena rang lista podnosilaca zahtjeva za kupovinu stana po povoljnim uslovima u „Lameli L“.

„ Imali smo veliki broj zahtjeva, njih 62 na 18 stanova, od čega je  15  odbijeno zbog nepotpune dokumentacije.   Obzirom na veliku zainteresiranost za kupovinu stanova po povoljnim uslovima vrlo brzo će se krenuti u kupovinu novog zemljišta i gradnju nove stambeno –poslovne zgrade jer takvih stanova fali na tržištu BPK. Već se na sjednici Vlade razgovaralo o  traženju lokacije za izgradnju novog stambenog kompleksa“ – kazao je Krunić.

Vrijednost izgradnje „Lamele L je 2,6 miliona maraka a zgrada bi trebala biti useljiva krajem 2024. godine. Zahvaljujući subvenciji Vlade BPK u iznosu od 500 KM po kvadratu, cijena kvadratnog metra stana iznosi  1.525, 90  KM. Uz stan ide I pripadajući podrum koji se obračunava sa 50 posto dobijene cijene stana, s tim da se ta cijena ne subvencionira i on iznosi oko 1.020 KM po kvadratu.