Goraždanski pčelari obilježili Svjetski dan pčele, događaju prisustvovao i ambasador Slovenije

Goraždansko udruženja pčelara “Behar” povodom obilježavanja Svjetskog dana pčele 20. maja organiziralo je javnu tribine na kojoj su aktuelizirana važna pitanja iz oblasti pčelarstva.

Poznato je da Ambasada Republike Slovenije u Sarajevu kontinuirano podržava i promoviše Svjetski dan pčela kao i aktivnosti u vezi sa pčelama i pčelarstvom, a upravo je na prijedlog Republike Slovenije Generalna skupština Ujedinjenih naroda u New Yorku usvojila Rezoluciju o Svjetskom danu pčele koji se obilježava svakog 20. maja, kada je rođen pionir savremenog pčelarstva Slovenac Anton Janša.

Foto: E.A./Klix.ba

Osim toga pčele u sjevernoj hemisferi su najaktivnije u maju mjesecu.

“Slovenija posebnu pažnju posvećuje unapređenju i razvoju pčelarstva i također diplomacija ove zemlje nastoji ukazati na taj značaj ne samo kao ekonomsku kategoriju već je ona indikator zaštite okoliša i kroz pčelu podržavamo sve što je ekološko jer ako ima prirode u kojoj može preživjeti pčela onda ima nade i za čovjeka”, kazao je ovom prilikom Damijan Sedar, ambasador Slovenije u BIH.

Sedar je naglasio da se prije ulaska u diplomatiju i sam dugo vremena bavio pčelarstvom

“Bio sam mladi pčelar i kad sam ušao u diplomatiju i kad je naša diplomatija krenula u smjeru podrške pčelarstvu to mi je stvarno bila jedna od boljih epizoda i zadataka koji su mogli da se dese. Mi smo jako ponosni da ova priča ide dalje, ali istovremeno i klimatske promjene i sve što se dešava u vezi pčele i polinatora podsjeća da trebamo uraditi više. Vlasti na svim nivoima i kantona i Federacije trebaju da ponude bolja rješenja za pčelare i pčele, a ono koliko znam o vašoj zemlji je da imate ogroman potencijal za razvoj pčelarstva”, poručio je Sedar.

Tokom tribine govorilo se o obrazovanju u pogledu odnosa prema prirodi i pčelama, medu u svakidašnjem životu ljudi i izazovima savremene upotrebe pčele i pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ishranu.

Foto: E.A./Klix.ba

“Svjetski dan pčela obilježava se diljem svijeta u cilju upozorenja zbog smanjenja njihovog broja i podizanja svijesti o njihovom značaju. U Goraždu gdje imamo značajan broj pčelara imamo i razloga slaviti ovaj dan zajedno, šireći svijest o značaju pčela i njihovoj dobrobiti. Naša misija je skretanje pažnje, ali i otklanjanje problema koji su danas prisutni u pčelarstvu, a tiču se uzgoja, zaštite pčela, podsticajne politike, prerade i prodaje meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi meda”, istakao je Rehad Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBIH.

Evgenije Žolković i Besim Huseinagić govorili su o pčeli i pčelarstvu u obrazovnom programu i mladim pčelarima dok su na značaj stručnog izučavanja pčele ukazali prof. dr. Behija Dukić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i Munib Husejnagić, predsjednik Saveza pčelara Zeničko Dobojskog kantona. O ekonomiji i problemima u pčelarstvu govrili su prof. dr. Halil Omanović, sa Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta Sarajevo i Rehad Deljo predsjednik Saveza pčelara Federacije Bosne i Hercegovine.