Počela Škola u prirodi za osnovce iz BPK Goražde

– U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas je počela realizacija Škole u prirodi, za učenike petih razreda osnovnih škola sa područja  kantona. U periodu do 2. Juna u područnoj školi  OŠ Ustikolina u Fočanskoj jabuci boraviti će oko 200 učenika u pratnji nastavnika.

Prva grupa od 49 učenika iz OŠ Husein ef. Đozo te područne škole” Mehmedalija Mak Dizadr Vitkovići” iz naselja Sadba, danas je stigla u Fočansku jabuku gdje će boraviti do srijede u okviru Škole u prirodi čiji je organizator ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu I sport BPK Goražde.

Uz druženje, u potpuno prirodnom ambijentu za učenike će biti priređen niz zanimljivih I korisnih sadržaja  što su prilikom današnjeg dočeka potvrdili I predstvanici ministarstva I Pedagoškog zavoda te OŠ Ustikolina.

“ Svaka grupa učenika će imati posjetu I obuku radio amatera, takođe posjetit će ih I članovi lovačkog udruženja iz Ustikoline gdje će imati predavanja. Organizacija World Vision koja  nam je pružila podršku u nabavci sportskih rekvizita za djecu  će prirediti eko radionice. Uz ministarstvo koje je pokrovitelj kompletnog projekta kao I svaki put do sada podršku nam pruža društveno odgovorna  kompanija Emka.  Sa djecom će raditi I profesori tjelesnog odgoja, a 24 sata će biti prisutna medicinska sestra. Najvažnije za djecu je usvajanje nastavnih sadržaja u potpuno drugačijim uvjetima nego što su navikli” – ističe resorna ministrica Adisa Alikadić Herić.

Na putu do Fočanske jabuke učenici obilaze kulturno historijske znamenitosti ovog područja  poput najstarije,  Turhan Emin – begove džamije Ustikolini I  najstarijeg muslimanskog mezarja na Presjeci, gdje slušaju edukativna predavanja.

“ Ovaj koncept usvajanja znanja u prirodnom okruženju bit će značajan ali I zanimljiv  za učenike koji će imati I slobodne aktivnosti  I vjerujemo da će im boravak u Školi u prirodi ostati u lijepom sjećanju” – napominju Iz resornog ministarstva.

Prva grupa u Fočanskoj jabuci boravi do srijede kada stiže nova, a u periodu do 2. Juna na ovom lokalitetu boravit će oko 200 učenika petih razreda sa područja BPK Goražde.