Izbjegavate hljeb? Evo sedam razloga zašto ne biste trebali

Nutricionisti se slažu – niz je razloga zbog kojih biste trebali ugoditi žudnji za ugljikohidratima

Trenutne prehrambene smjernice preporučuju povećanje konzumacije cjelovitih žitarica i pružaju obećavajuće dokaze da si tako možete produžiti životni vijek. Nutricionisti se slažu – niz je razloga zbog kojih biste trebali ugoditi žudnji za ugljikohidratima. Ovo je sedam najvažnijih, piše Thehealthy, a prenosi Ordinacija.

Imat ćete više energije

“Ugljikohidrati nisu nužno loši za vas”, kaže Dawn Jackson Blatner, autorica knjige The Superfood Swap. Prava vrsta ugljikohidrata osigurava dugotrajnu energiju tokom dana, kao i niz drugih zdravstvenih prednosti.

“Nemojte odbaciti sav hljeb. Onaj od bijelog brašna je prerađen i nedostaju mu važni hranjivi sastojci poput vlakana, ali verzije od cjelovitih žitarica su manje obrađene i imaju više vlakana pa su samim time zdravije”, savjetuje Blatner.

Bit ćete zdraviji

Konzumiranje hljeba od cjelovitog zrna pšenice ima brojne zdravstvene prednosti. Pregled studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da ugljikohidrati iz cjelovitih žitarica mogu smanjiti rizik od smrti od bilo kojeg uzroka, kardiovaskularnih bolesti ili raka. Najviše ćete dobrobiti imati od konzumacije najmanje tri porcije cjelovitih žitarica dnevno, ali već i jedna dnevna porcija smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

Duži život

Istraživači s Harvard School of Public Health otkrili su vezu između prehrane bogate cjelovitim žitaricama i rizika od smrti. Njihovi rezultati, objavljeni u JAMA Internal Medicine, pokazali su da konzumacija cjelovitih žitarica smanjuje ukupni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ova otkrića dodatno podupiru trenutne prehrambene smjernice koje preporučuju povećanje konzumacije cjelovitih žitarica… i također pružaju obećavajuće dokaze koji sugerišu da prehrana obogaćena cjelovitim žitaricama može doprinijeti produženju životnog vijeka, napisali su autori studije.

Osjećat ćete se sretnije

Ugljikohidrati povećavaju nivo neurotransmitera serotonina za dobro raspoloženje u mozgu, koji podiže vaše raspoloženje i obuzdava želju za nezdravim grickalicama poput slatkiša. Smanjit ćete stres i tjeskobu.

Da, smršat ćete

Kruh od cjelovitih žitarica bogat je dijetalnim vlaknima, što ima brojne koristi kod mršanja. Kao prvo, vlakna se šire kako bi ispunila vaš želudac, što znači da ćete se brže osjećati siti. A budući da se radi o složenim ugljikohidratima, cjelovita pšenica će se sporije probaviti, pa ćete se osjećati zadovoljno dugo nakon što odete od stola. Osim toga, vlakna sprečavaju skokove i padove šećera u krvi tokom dana.

Regulisat ćete odlaske na wc

Vlakna su korisna za još jednu tjelesnu funkciju: rad crijeva. Ugljikohidrati iz cjelovitih žitarica održavaju naš probavni sistem i pomažu tijelu da redovno izbaci otpad. Upravo unos cjelovitih žitarica može imati glavnu ulogu u unošenju preporučene doze od 28 grama vlakana dnevno. “Hljeb od proklijalih žitarica ima više bjelančevina, vitamina i minerala koji se mogu apsorbirati i može biti još lakši za probavu”, kaže Blatner.

Zdravija koža i kosa

Ko bi pomislio da ljepota može imati veze s hljebom? Ali istina je: hljeb od cjelovitog zrna pšenice prepun je vitamina B i proteina, što doprinosi ljepšoj koži i kosi.

 

fokus