Obilježena godišnjica Bitke na Zebinoj šumi

U općini Foča u Federaciji BiH danas je  obilježena godišnjica bitke na Zebinoj šumi, strateški  vrlo značajnoj na početku ali i tokom cijelog rata za odbranu Goražda. Riječ je o jednoj od prvih i najznačajnijih bitaka  na početku agresije na BiH  u kojoj su hrabri borci spriječili  daljnje napredovanje neprijatelja prema Goraždu.

Cvijeće na spomen-obilježje u neposrednoj blizini releja  položile su delegacije Vlade BPK, Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te drugih udruženja koja baštine tradiciju odbrambeno-oslobodilačkog rata, Oružanih snaga BiH kao  i  predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice. Odata je počast poginulim herojima odbrane ovih prostora u prvoj ali I svim narednim bitkama na Zebinoj šumi.

Sudionici tog vremena, podsjetili su na period kada su  borci Armije RBiH pod komandom rahmetli Zaima Imamovića na današnji dan prije 31 godina oslobodili ovaj prostor i  spriječili napredovanje agresora prema Goraždu u kojem su utočište pronašle desetine hiljada izbjeglica.

“ Neprijatelj je pokrivao linije tačno odavde do mostova na Osanici, a nakon što su 15.maja napali lokalitet škole na Osanici u nastojanju da prođu prema Goraždu, nisu uspjeli zahvaljujući našim braniocima. Dest dana trajal aje ta bitka I onda je komandant Zaim Imamović odlučio da organiziramo napad od ovog releja do Osanice što j eurađeno 25 maj au jutarnjim staima I mi smo  uspjeli neprijatelja vratiti Iu njihov početni položaj” – prisjetio se  bivši načelnik štaba Prve drinske udarne brigade (DUB) Nedzib Bašić.

Ratni komandant Sakib Pačo   podsjetio je  da je nažalost devet pripadnika Armije RBiH  u ovoj bici  izgubilo svoje živote.

“ Nismo imali mnogo municije ni ljudstva I bilo je teško, ali smo uspjeli na efekat iznenađenja, prsa u prsa. Svi smi išli zajednički, tiho, kao jedan” – kazao je Pačo.

U borbama za Zebinu šumu u maju 1992 godine, a nakon toga i u decembru iste godine u operaciji ”Koverat “ 103 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine dali su svoje živote.  Ovo mjesto postalo je sinonim odbrane  Goražda,

Program obilježavanja nastavlja se I sutra obilaskom šehidskih mezarja dok će u Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini I džamiji u Zebinoj šumi pred duše šehida biti proučena dova.