Političari i građani iz RS-a otišli na miting u Beograd: Plaćen im prijevoz i smještaj

FOTO:Radio Slobodna Evropa

U Beogradu se danas održava skup podrške Aleksandru Vučiću nakon više protesta protiv nasilja održanih u Srbiji. Na taj skup stižu i stanovnici Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske.

Iz Trebinja je jutros za Beograd otišao jedan autobus putnika, a za Radio Slobodna Evropa su istaknuli da im je plaćen prijevoz i prenoćište ne želeći da kažu ko je finansijer. Kako saznaju, većina tih putnika su članovi vladajuće stranke u tom gradu SNSD-a.

Osim iz Trebinja, kolona automobila sa više od 500 građana Doboja je također otišla za Beograd. U dvorani Medicinske škole su se prvo okupili zaposleni u javnim ustanovama, preduzećima, lokalne i entitetske pristalice SNSD-a koji su zatim krenuli u Beograd.

“Odlazak u Beograd organizovala je Gradska uprava Doboj kako bi se ovaj grad zahvalio predsjedniku Srbije”, kazao je dobojski gradonačelnik Boris Jerinić (SNSD).

I SNSD-ov lider Milorad Dodik će prisustvovati skupu podrške, kao i članovi Ujedinjene Srpske s tim da njihov lider Nenad Stevandić neće moći prisustvovati. Na putu za Beograd nalazi se i predsjednik DNS-a i državni ministar Nenad Nešić.

Osim političara iz vladajućih stranaka, opozicija iz RS-a će također biti u Beogradu večeras. Jelena Trivić je među prvima najavila podršku Narodnog fronta Vučiću, a lider PDP-a je nedavno kazao da će i oni također biti na tom skupu.

Osim iz BiH, “regrutuju” se i mnogi ljudi iz Srbije i Kosova. Većinom je riječ o zaposlenima u javnim ustanovama, a u prethodnom periodu su prijavljivane prijetnje otkazom radnicima koji ne žele doći na skup.

FOTO:Radio Slobodna Evropa

Autprijevoznik iz Čačka je za danas otkazao sve redovne linije kako bi mogli prevoziti ljude za Beograd, međutim građani su ih osujetili pa su im tokom noći probušili gume.

Zanimljivo je da su u Beogradu na skup podrške stigli čak i autobusi sa prištinskim oznakama.

klix