Pušenje u kafićima u FBiH neće biti kažnjavano ni za godinu: Zakon donesen, ali nije Pravilnik

FOTO:ilustracija

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH se oglasilo povodom nastanka zabrane pušenja u ovom entitetu od nedjelje, 28. maja. Naime, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana stupa na snagu, ali još nije donesen Pravilnik bez kojeg nije moguće realizovati zakon niti kažnjavati kršenje istog.

Iz Ministarstva zdravstva FBiH prvo navode da “u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, kao i usklađivanja sa UN okvirnom konvencijom o kontroli duhana, Zakonom se uređuju mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog oglašavanja, unapređivanja i sponzoriranja, sprječavanje pristupa maloljetnim osobama tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obvezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalne komisije za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provedbom zakona”.Naglašavaju da su rokovi za usklađivanje sa zakonom različiti u nekim slučajevima. Npr, propisano je da obaveze za fizičke osobe nastupaju s danom početka primjene ovog zakona, a da ustanove, preduzeća i druge pravne osobe svoje akte moraju uskladiti sa zakonom u roku od šest mjeseci od početka primjene.

Međutim, postoje pravna lica u čijim objektima se primjenjuje izuzeće od zabrane pušenja, kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani člankom 7. Zakona). Oni svoj rad trebaju uskladiti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu podzakonskog propisa koji se donosi na osnovu Zakona (Pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenje).

Taj Pravilnik još nije donesen uprkos tome što su imali godinu do stupanja zakona na snagu.

“Priprema Prijedloga pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja u završnoj je fazi, nakon čega će Prijedlog pravilnika biti objavljen na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje. Nakon obavljenih javnih konzultacija, Pravilnik će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH”, navedeno je iz Ministarstva finansija.

 

klix