Danas se obilježava 575 godišnjica Turhan Emin begove džamije u Ustikolini

Rijaset Islamske zajednice posredstvom  Uprave za vjerske poslove zajedno sa muftijstvom goraždanskim   i Medžlisom islamske zajednice  (MIZ) Ustikolina prigodnim programom danas obilježava 575 godišnjicu Turhan Emin – begove džamije u Ustikolini, najstarije džamije u BiH. Program je dio manifestacije “Dani džamija I džemata”.

Rukovodilac odjela za vjerske poslove I obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević napominje da se bogat program realizira sa studentima Fakulteta islamskih nauka koji danas obilaze kulturno-historijske znamenitosti na tom području.

“  Studenti su najprije posjetili lokalitet Grepka gdje je održan historijski sat, a pored ostalog  predviđena je i posjeta najstarijem muslimanskom mezarju u BiH na Presjeci, obilazak mezarja i Turbeta  na Odžaku, posjeta  Aladža džamiji u Foči  I Fatihovoj džamiji na na Cvilinu. Centralni program bit će održan poslije akšam namaza u Turhan Emin –begovoj džamiji  koji će izvesti hor Fakulteta islamskih nauka” – precizirao je Čaušević.

Turhan Emin-begova džamija izgrađena je 1448. godine kao prva džamija u BiH I predstavlja najstariji oblik islamske arhitekture. Džamija je doživjela sudbinu mnogih u BiH Zapaljena je u Drugom svjetskom ratu  obnavljana pa opet rušena i minirana 1992.godine. Obnovljena je I proklanjana 2007. Godine.