Predstavljeno više od pedeset umjetničkih djela autora iz raznih krajeva BiH

U okviru književno-kulturne manifestacije “Dani Isaka Samokovlije“, 26. maja 2023.godine, u galeriji Novi Hram u Sarajevu otvorena je izložba umjetničkih djela “Sunce nad Drinom“ – Goražde – Sarajevo – Fojnica 2023.

Ljubiteljima likovne umjetnosti predstavljen je jedan broj djela nastalih u okviru dosadašnjih kolonija koje se tradicionalno održavaju svake godine u okviru internacionalnog Festivala prijateljstva u Goraždu. Izložbu je proglasila otvorenom ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Adisa Alikadić-Herić a o književnom stvaralaštvu Isaka Samokovlije, govorila je Emina Hadžić iz Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

Grad Goražde, Centar za kulturu Goražde, La Benevolencija i Udruženje likovnih umjetnika Goražde organizuju izložbu umjetničkih djela nastalih na dosadašnjim kolonijama, a izložba je posvećena našem velikanu Isaku Samokovliji kojem su Drina i Goražde bili nepresušna inspiracija – naveo je Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražde i voditelj internacionalne kolonije “Boje prijateljstva“ Enver Krajišnik.

Na izložbi je predstavljeno više od pedeset umjetničkih djela autora iz raznih krajeva BiH, ali i drugih zemalja koji su učestvovali u dosadašnjim kolonijama a potom ta djela darovali Gradu Goražde koji posjeduje bogatu riznicu sa više od 800 umjetničkih djela.

Postavka izložbe u galeriji Novi Hram u Sarajevu trajat će do 1. juna.

 

www.bpkg.gov.ba