Goražde domaćin velikog FutureA kids festivala

Goražde je danas domaćin velikog FutureA kids festivala, čiji je organizatir holandska fondacija „Out od area“u saradnji sa Gradskom upravom Grada Goražde.

Jedistven događaj uz mnoštvo sadržaja koji se odvijaju na platou Centra za kulturu, ulici Zaima Imamovića te Mostu Alije Izetbegovića izazvao je ogromno  interesovanje roditelja i  brojnih mališana svih uzrasta.

Više od 150 volontera koji su ovim povodom stigli iz Holandije u grad na Drini za djecu su priredili mnoštvo događaja kroz niz zabavnih zona  koje su instalirane u ovom dijelu grada.   Zona pustolovina,  zona kreativnosti,   zona ljepote,  zona za muziku i ples, zona  teatra, zona za sport i igrice te kutak za hranu, samo su neki od sadržaja.

Predsjednik Fondacije „Out of area“  Wiliam Bos napominje da je fondaciaj već dugi niz godina prisutna u BiH, ali i drugi zemljama Evrope

„Nakon Zenice, Tuzle, Busovače i drugih gradova prvi put smo u Goraždu na poziv gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića i imali smo jako konstruktivne razgovore i odlučili da organiziramo ovaj festival u Goraždu.  On je nastao 2001. Godine, uz brojne druge zemlje, pošto traje rat u Ukrajini želimo da ga tajnovito organiziramo i u toj zemlji“ – kazao je Bos.

Šef volontera Roy Bregman naglašava da je osnovni cilj festivala usrećiti djecu i grado mu je da su mešđđu njim a djeca Goražda

„ Naša je želja da djeca uživaju i imaju poseban dan i mi se trudimo da napravimo razne vrste zabave za njih. Mi imamo svoje donatore koji uvijek finansiraju ovaj fetsival i koji daju prijedloge za igre i sadržaje koji se pripremaju. Uz pomoć volontera i donatora trudimo s epredstvaiti u što boljem svjetlu s ciljem da djeca budu što zadovoljnija. Imali smo festival i u drugim gradovima a lokacije u Goraždu su dovoljne da prirediimo divne sadržaje, mnogo je volontera ovdje koji su se jako dobro pripremili, a najveća nagrada nam je sreća i radost djece“ – kazao je Bregman.

FutureA festival prije Goražda održan je u Busovači, 1. Juna slijedi u Konjicu a dan kasnij eu Čapljini.