Održana radionica Upravljanje otpadom u Gradu Goražde

  U Goraždu je danas održana radionica o temi „Upravljanje otpadom u Gradu Goražde“ a relaizirana je  u sklopu projekta „Poticanje cirkularne ekonomije u Gradu Goražde“  koji ova lokalna zajednica implementira u sradanji sa  Centomr za politike i upravljanje, u periodu januar – juli 2023. godine.

Moderatorica radionice Maja Čolović – Daut  stručnjak u oblasti upravljanja otpadom, prezentirala je ključne strateške dokumente koji se tiču države BiH i BPK Goražde u ovoj oblasti. Istaknuto je da Gradska uprava čini sve da Goražde konačno dobije adekvatnu sanitarnu deponiju,  iako to jako sporo ide.

 „Radila sam na više projekata od strane njemačke agencije GIZ i drugih projekata koji su bili finansirani od različitih donatora, tako da znam kakva je trenutno situacija i znam da se radilo na iznalaženju rješenja za regionlani centar za upravljanje otpadom i da je to nekim spletom nesrtenih okolnosti za sada stopirano, iako postoje već izdate dozvole, što je svakako pozitivna stvar“ – kazala je  Čolović –Daut.

Napomenula je da na prostoru cijele Bosne i Hercegovine upravljanje otpadom nije na adekvatnom nivou te da su razlozi brojni

„ Poboljšanje stanja zavisi od toga koliko je opredjeljenje i koliko novca postoji ali definitivno su građani ti koji su ključna karika za unaprijeđenje stanja. Najvažnije je da postoje izgrađeni određeni regionalni centri na kojima se odlaže otpad i mogu reći da sve opštine koje su pridružene odlaganju otpada su u suštini  unaprijedile svoje stanje upravljaja. Međutrim i dalje komunalna preduzeća su nekako odvojena od svojih osnivača bilo da su općine ili kantoni i njima treba značajna finasijska ali i podrška  u ljudskim resursima da unaprijede to stanje“ – navela je ona.

 Dugogodišnje iskustvou oblasti rukovođenja održivosti i zaštite otpada kada je u pitanju komunalno preduzeće (KJKP) „Rad“  prezenirala je šefica službe za upravljanje otpadom i zaštitu okoliša Maida Čukojević. Naglasila je da upravljanje otpadom i reciklaža nisu na zavidnom nivou ni u glavnom gradu Bosne i Heercegovine.

„ I pored toga što smo mi izgradili određene kapacitete poput sortirnice otpada ili reciklažnog dvorišta, postavljanja zelenih otoka,  nisu postignuti neki značajni rezultati. Mi smo u proteklom periodu imali projekat sa češkom razvojnom agencijom koji još uvijek traje „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“  kroz koji smo imali niz edukaciaj komunalnog preduzeća i njegovih uposlenika. Došli smo do mnogih saznanja da komunalna preduzeća moraju da jačaju u smislu svojih kapaciteta i znanja njihovog osoblja, boljih praćenja i pravljenja stratešjkih planova unutar preduzeća kako bi se postigli značajni rezultatii” – kazala je ona.

Cilj današnje radionice bilo je podizanje svijesti o zaštiti okoliša, boljeg životnog standarda stanovništva te unaprijeđenje kvaliteta prirodnog okruženja.