Članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog obilježavaju Dan bijelih traka

Nošenjem bijelih traka, članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog obilježavaju 31. Maj – Međunarodni dan bijelih traka“ u znak sjećanja na sve nedužno ubijene civile Prijedora tokom agresije na BiH.

Član Mreže mladih Muftijstva goraždanskog Armin Mešić napominje da na ovaj način odaju počast više od 3.000 nevinih žrtava Prijedora među kojima  i 102  djece te su pozvali I sve druge građane da im se pridruže

“ Prisjećamo se  31. maja 1992. Godine kada su srpske vlasti putem Radija Prijedor naredile da svo nesrpsko stanovništvo okači na svoje kuće bijele  čaršafe, a prilikom izlaska iz svojih domova,  vežu na ruku bijele trake, čime su bili obilježeni a potom hapšeni I ubijani” – podsjetio je on.

Iz Mreže mladih Muftijstva goraždanskog naglasili su važnost obilježavanja ovog datuma I njegovanja kulture sjećanja na ove ali I sve druge zločine.

“ Bijele trake tokom ovog obilježavanja  također imaju poruku da se bilo kakva vrsta zločina, etiketiranja ili diskriminacije u društvu više nikada  ne smije ponovitii ili zanemarivati” – poručili su Iz Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.