Kroz programe zapošljavanja i samozapošljavanja posao u BPK pronašao značajan broj osoba

Kroz posljednje programe zapošljavanja i samozapošljavanja Federalnog Zavoda za zapošljavanje, značajn broj lica na području Bosanskopodrinjskog kantona 8BPK) Goražde je pronašao zaposlenje ili pokrenuo vlastiti biznis – potvrdila je šefica odjeljenja za aktivnu politiku u Službi za zapošljavanje BPK Goražde Senija Hadžić.

Ona je podjsteila da je Zavod za zapošljavanje FBiH krajem marta  objavio  javni poziv za učešće u programima zapošljavanja te samozapošljavanja.

„ Na osnovu tih poziva ukupno 80 poslodavaca sa područja BPK Goražde  zaposlilo je ukupno 149 osoba, za što su odobrena sredstva od 801.900 konvertibilnih maraka, dok je po programu samozapošljavanja 38 nezaposlenih lica apliciralo i registriralo djelatnost a po ovom osnovu odobreno je 295.620 KM“ – precizirala je Hadžić.

U Službi su posebno zadovoljn što su nezaposlen eosobe iskoristile priliku da pokrenu vlastiti posao

„ Osobe koje apliciraju same biraju djelatnost i ovoga puta najviše smo imali intersovanja za poljoprivrednu djelatnosti gdje su registrovali SPP a po programu „Poduzetništvo za mlade“ oni su se uglavnom opredjelili za obrtničke djelatnosti, ugostiteljske, trgovinske i slično“ – navela je ona.

Naglasila je da i poslodavci i nezaposlene osobe imaju novu priliku za aplikacije

„ Federalni Zavod za zapošljavanje neutrošena sredstva za naš kanton će  relocirati na mjeru „Služba u saradnji sa poslodavcima“ i „Druga prilika“ obzirom da su ove mjere otvorene do utroška sredstava, pa pozivamo poslodavce koji nisu uspjeli aplicirati ili pronaći osobe koje su im potrebne za zaposlenje da apliciraju, a isto tako i nezaposlene koji su zainteresovani za samozapošljavanje da iskoriste mjeru „Druga prilika“, a obje mjere bi trebale biti aktivne već ove sedmice – kazala je ona.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje bPK Goražde u aprilu je  registrirano ukupno 2.782 nezapsolene osobe, dok je mjesec ranije taj broj iznosio 2.927. Evidentno smanjenje broja nezaposlenih svakako ima veze sa mjerama koje se provode – ističu u ovoj ustanovi.