Konkurs za upis učenika u srednje škole u BPK Goražde

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu I sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sutra će objaviti konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola.

Predstavnica ministarstva Amira Borovac napominje da će konkurs biti raspisan u skladu sa odlukom koju je donijela Vlada BPK Goražde    

“ Prethodno su  provedene   sve zakonom propisane procedure, od javne rasprave, anketiranja učenika i roditelja o interesu za određena zanimanja, te  prijedloga nastavničkih vijeća i odluka školskih odbora sve tri srednje škole sa područja kantona  i na kraju donesenih zaključaka sa sastanka sa tripartitnim savjetodavnim vijećem” – pojasnila je Borovac.

Napomenula je da je osnovno obrazovanje na području BPK Goražde završilo oko 200 učenika, a u srednje škole planiran je upis devet odjeljenja,  što  znači da će svaka škola upisati po tri  odjeljenja.

„JU Mješovita srednja škola „Enver Pozderović“ Goražde data je saglasnost za upis jednog odjeljenja Opće gimnazije, jednog odjeljenja ekonomski tehničar-finansijsko računovodstveni smjer te jedno odjeljenje agroturistički tehničar pri poljoprivrednoj školi. Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ saglasnost je data za upis učenika za po jedno odjeljenje elektrotehničar računarstva i informatike, hemijski tehničar- opći smjer i mašinski tehničar za CNC tehnologije. Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ upisat će po jedno odjeljenje elektro struka: elektrotehničar – mehaničar i elektroničar – telekomunikacija-III stepen, mašinska struka: automehaničar- III stepen i administrativna struka: poslovno-pravni tehničar- IV stepen“- precizirala je Borovac.

Javni konkurs će trajati od 07. do 18. Juna, dok će se prijemni ispiti održati 19. i 20.  Juna.  Prijemne ispite dužni su polagati učenici koji upisuju četvrti stepen obrazovanja, prema određenim predmetima u skladu sa  kriterijima.