Goražde domaćin 13. Sportskih igara mladih BiH

Goražde je danas  domaćin trinaestih Sportskih igara mladih BiH. Iako je očekivani interes djece, odnosno škola, izostao, oni koji su došli uživali su u takmičenjima u različitim sportskim disciplinama.

Dan ispunjen takmičarskim duhom i sjajnom zabavom za malobrojnu djecu nižih razreda bio je uvertira za takmičenja djece starijih uzrasta

„Goražde je domaćin ove manifestcaije od samog početka, kada je bilo tek 11 gradova i drago nam je da smo opet tu da razvijamo sportski i takmičarski duh kod djece. Dječaci i djevojčice uzrasta od prvog do petog razreda takmiče se u atletici i igri između dvije vatre, a tu su i ostala takmičenja, u malom nogometu, odbojci na pjesku, kao i rukometu“ – kazala je PR Sportskih igara mladih BiH Naida Hadžidedić.

Podsjetila je da su ovu takmičarsku sezonu Sportske igre mladih  započele  takmičenjima u Zavidovićima i Sarajevu te da se ove godine održavaju u 46 bh. gradova.

Tokom ceremonije otvaranja igara mališani su zajedno sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem upalili plamen i na taj način ozvaničili početak Dana sporta. U gradskoj upravi koja pokrovitelj događaja, ne kriju razočarenje zbog činjenice da je očekivani odziv škola izostao.

„ Nastojimo da u Gradu Goražde omogućimo što više ovakvih događaja i žao mi je što se škole i nastavnici nisu usaglasili da ovaj događaj danas bude masovniji, kao što je to bilo i ranije i pozivam sve građane da posjete ovakve stvari i da slobodno upute i kritike da li je nešto dobro ili loše“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Dječaci i djevojčice iz Goražda nastojat će izboriti plasman u finalno takmičenje igara koje će se održati u Sarajevu od 05. do 07. Jula, a najuspješniji putuju u Split na međunarodno finale koje će se održati u mjesecu avgustu.

Obzirom da su brojne djevojčice i dječaci danas  bili uskraćeni uživati u ovom jedinstvenom događaju, iz ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde potvrdili su da je ministarstvo  dalo saglasnost školama za učešće, ali da je konačna odluka bila na menadžmentima obrazovnih ustanova.