Predstavnici Vlade BPK Goražde dali podršku aktivnostima koje se provode u vezi Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u FBiH

U organizaciji Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH , održan je sastanak socijalnih partnera Sindikata, Vlade Federacije BiH i Vlada kantona u FBiH u vezi sa inicijativom za Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u FBiH.

Na sastanku održanom u Domu sindikata u Sarajevu učešće su uzeli premijer i sekretar Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov i Emir Sijerčić.

Tokom sastanka vođena je konstruktivna rasprava o budućim aktivnostima po pitanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave, sudske vlasti i javnim ustanovama na nivou Federacije BiH, kantona, gradova i općina u cilju poboljšanja prava uposlenika.

S tim u vezi, Sindikat je pripremio dokument pod nazivom „Principi za protokol o vođenju pregovora za zaključenje novog jedinstvenog Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti na nivou Federacije BiH, kantona, gradova i općina“ koji bi nakon davanja saglasnosti od strane Vlade FBiH, trebao biti potpisan do 26. juna 2023. godine. Nakon potpisivanja Protokola između sindikata i federalnog ministra pravde otvara se proces za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, a kako je istaknuto, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, već je pripremio određeni nacrt izmjena i dopuna kolektivnog ugovora , koji će biti prezentiran kroz pregovore.

U cilju poboljšanja materijalnog statusa uposlenika u organima uprave i javnim ustanovama u Federaciji BiH, na sastanku je data podrška sindikatu u provođenju aktivnosti koje bi u konačnici rezultirale potpisivanjem Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora.

 

www.bpkg.gov.ba