Ukazano na značaj međupolicijske saradnje

Ministar za unutrašnje poslove i komesar Uprave policije BPK Goražde Nusret Hubjer i Damir Bogunić upriličili su sastanak sa predstavnicom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini/Ured specijalnog predstavnika EU Dijanom Stevanović.

Povod posjete resornom ministarstvu je upoznavanje sa aktivnostima koje se provode u posljednjih nekoliko mjeseci a koje imaju za cilj unaprijeđenje saradnje sa državnim i entitetskim policijskim agencijama. Kako je istaknuto, u proteklih nekoliko mjeseci provođene su i zajedničke akcije u smislu suzbijanja i spriječavanja trgovine narkoticima.

Također, naglašena je uspješna saradnja po pitanju kadrovske unaprijeđenosti Ministarstva i Uprave policije, tako što se po prvi put nakon ratnih dešavanja na ovim prostorima, pri Upravi policije sistematizuje Odsjek za ratne zločine, terorizam i trgovinu ljudima.

Ovom prilikom, predstavnica Delegacije Europske unije upoznata je sa aktivnostima resornog ministarstva i Uprave policije u vezi raspisivanja javnog konkursa za popunu nedostajućeg broja policijskih službenika, a kako je naglašeno, stvoreni su svi preduslovi i njegova objava očekuje se u narednih nekoliko dana.

Nakon prezentovanih aktivnosti predstavnica Stevanović iskazala je zadovoljstvo činjenicama, te istaknula važnost međupolicijske saradnje, te saradnje sa tužilaštvima uzimajući u obzir informaciju Visoko sudskog i tužilačkog vijeća, u kojoj se navodi veoma skromna saradnja policijskih agencija i tužilaštava.

Podsjetila je i na prioritete koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji, a jedni od ključnih su borba protiv visokog kriminala, korupcije, cyber kriminala i drugih krivičnih djela.

Svakako EU nastavlja pružati pomoć agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini kako je navedeno u 14 prioriteta Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine u članstvo u EU.

 

www.bpkg.gov.ba