Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde obilježio 26 godišnjicu uspješnog rada

 Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde cjelovečernjim koncertom  sinoć je  obilježio 26 godišnjicu uspješnog rada i postojanja.

Brojnoj publici u velikoj sali Centra za kulturu koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, predstavilo se oko 120 članova svih generacija, koji su igrom i pjesmom  pokazali  samo dio kulture, tradicije i običaja  koje  više od dvije i po decenije njeguje ovaj kolektiv.

„ Ansambl narodnih igara i pjesama kroz svoj rad nastoji njegovati sve one vrijednosti koje čine jedno folklorno društvo, s akcentom na očuvanje naše kulturne baštine, tradicije folklornih igara i narodnih pjesama naših naroda. Imamo razloga biti ponosni na naš dosadašnji rad i rezultate a posebno na sve naše članove koji su svih proteklih godina dali svoj doprinos u njegovom radu“ – kazao je rukovodilac Ansambla Muhidin Đozo – Kiko.

Naglasio je da se posebna pažnja u radu Ansambla posvećuje odgoju i kulturi uopće

„ Nastojimo našu djecu odgajati u duhu tradicijskih vrijednosti, razvijati ljubav prema fokloru i doprinijeti da izrastu u zdrave ličnosti. Ponosni smo na činjenicu da se naš rad prepoznaje što potvrđuje podatak da su hiljade mladih Goraždana odrasle uz Ansambl, da sada tu igraju i njihova djeca te da se ljubav prema tradiciji i fokloru prenosi sa genercaije na generaciju“ – kazao je on.

S obzirom da se veliki broj djece i mladih danas okuplja kroz različite selekcije Ansambla, i to je dokaz da ovaj kolektiv ne treba brinuti za svoju budućnost

„ Vjerujemo da će Ansambl i u godinama koje dolaze okupljati omladinu, njegovati prave vrijednosti i nastviti putem koji su na najbolji način trasirale dosadašnje generacije   koje su bile istinski ambasador Goražde i BiH“ – kazao je Đozo.

Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde osnovan je 13. Juna 1997 godine na inicijativu grupe entuzijasta na čelu sa tadašnjim direktorom ove ustanove rahmetli Elvedinom Hreljom te Muhidinom Đozom. Nastavljajući tradiciju nekadašnjeg KUD-a „Alija Hodžić“ u proteklih 26 godina u rad Ansambla  smjestilo se hiljade sati učenja, proba, stotine koncerata, prijateljstava I susreta širom BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Egipat, Turska, Švedska, Francuska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska Srbija Crna Gora, samo su neke od brojnih destinacija na kojima je  dostojanstveno predstavljao Goražde, BPK I BiH noseći  titulu istinskih kulturnih ambasadora.  U bogatoj kolekciji Ansambla nalazi se veliki broj medalja i drugih nagrada i priznanja, među kojima I srebro osvojeno na svjetskoj olimpijadi folklornih društava u austrijskom gradu Lincu.