Ljetni pohod na Grebak

 

Manifestacija “Grebak – put života” nastavljena je danas  nizom događaja u Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde. Uz učenje dove položeno je cvijeće na šehidskom mezarju te spomen obilježju na lokalitetu Grepka, potom i na šehidskim mezarjima u naselju Orahovice gdje je proučen i tevhid pred duše šehida.

U okviru prigodnog programa evocirane su uspomene na Grebak i sve ono što je značio u najtežim ratnim danima.

“ Znamo koliko je Grebak značio u opkoljenom Goraždu I da su na tom putu života mnogi pronašli spas donoseći hranu svojim porodicama  ili odlazeći dalje. Nažalost mnogo je onih koji su na tom putu izgubili svoje živote u zasjedama I minskim poljima. Manifestacijom “Grebak – put života” nastojimo od zaborava sačuvati to vrijeme I sjećanje na ljude koji vise nisu sa nama. Uz ostalo, delegacija Vlade BPK danas je prvi put položila svijeće I na šehidsko mezarje u naselju Faočići  gdje su ukopana I četiri “Zlatna ljiljana” – kazao je minister za boračka pitanaj BPK Avdo Mirvić.

Grebak  od zaborava već 27 godina  čuva i Planinarski klub „Goražde – Maglić“ u čijoj organizaciji je danas počeo i tradicionalni istoimeni  ljetni pohod.

“  Oko 50 učesnika jutros se okupilo na spomen obilježju „Goražde  grad heroj svojim braniocima“ gdje je odata počast poginulim braniocima te su krenuli prema Grepku. Drago nam je da I ove godine pored Goraždana imamo učensike iz Sarajeva, Gradačca I drugih krajeva BiH I da ćemo svi zajedno preći dionicu kojom su tokom rata prolazile na hiljade ljudi, usput se zadržavajući na mjestima stradanja kako bi odali počast stradalima u najtežim vremenima. Konačno odredište je Ruda Glava gdje će za sve učesniek biti podržan historijski sat I prigodno druženje” – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.