Predstavnici Visoke narodne škole VHS„ Ahaus“ iz Njemačke u posjeti BPK Goražde

Predstavnici Visoke narodne škole VHS„ Ahaus“ iz Njemačke  u okviru studijsk eposjete BiH, danas su posjetili Bosanskopodrinjski  (BPK) Goražde.

Tokom susreta sa premijerom BPK Edinom Ćulovom I ministricom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu I sport Adisom Alikadić – Herić razmjenjeni sz primjeri dobre prakse u oblasti unaprijeđenja sistema obrazovanja odraslih.

Naglašeno je da je jedan od ciljeva posjete BiH i BPK   umrežavanje partnerskih organizacija i vlasti sa visokim narodnim školama iz Njemačke u svrhu razmjene i unaprijeđenja lokalnih praksi u obrazovanju odraslih a, kako je  naglašeno,  saradnja po ovom pitanju već je započeta sa goraždanskim Udruženjem za lokalne razvojne inicijative „Aldi“.

Po riječima resorne ministrice BPK Adise Alikadić – Herić  prilika je iskorištena za razmjenu ideja i iskustava u smislu unaprijeđenja sistema obrazovanja odraslih na čemu ovo  ministarstvo u saradnji sa Srednjom stručnom školom „Džemal Bijedić“ i goraždanskim kompanijama intezivno radi već niz godina, a što se u praksi pokazalo veoma uspješno.

“ Najavljeni su i neki novi projekti a ministarstvo će podržati sve projekte koji za cilj imaju unaprijeđenje sistema obrazovanja odraslih, kako bi im se pružila šansa za usavršavanje te kako bi postali konkuretniji na tržištu rada. To smo radili i ranije a vrijeme je pokazalo da se na ovaj način zaposlio veliki broj nezaposlenih osoba sa evidenicje Službe za zapošljavanje BPK Goražde. Smatram da novim metodama to možemo i više unaprijediti i ja vjerujem da ćemo ići u korak sa vremenom, kako bi što više nezaposlenih osoba dobilo radni angažman“-kazala je ministrica Alikadić –  Herić.

Gosti iz Njemačke  ovom prilikom posjetili su i SSŠ „Džemal Bijedić“ u Goraždu,

“Saradnja sa resornim ministrarstvom jako je važna po pitanju izgradnje i unaprijeđenja sistema obrazovanja odraslih I jako smo  zadovoljstvo činjenicom da se u BPK Goražde na tome intezivno radi” – kazao je  direktor Visoke narodne škole VHS „Ahaus“ dr. Nikolaus Schneider.

Zadovoljstvo partnerskom saradnjom izrazila je i direktorica Udruženja „ALDI“ Goražde Meliha Gačanin.

„Nama je veliko zadovojstvo što imamo priliku da sarađujemo sa Visokom narodnom školom VHS  „Ahaus“ iz Njemačke, što otvara mogućnosti i daje se prilika svima nama, da razmjenimo iskustva i načine na koji oni rade, a što je stvarno neuporedivo, tako da se nadamo da ćemo imati priliku da radimo na zajedničkim projektima“-kazala je Gačanin.

Saradnja između VHS „Ahaus“ i udruženja „ALDI“  te BPK Goražde  uspsotavljena je zahvaljujući DVV Internationalu-Ured u BiH