Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov posjetio je danas bivšeg vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića

Ovom prilikom razgovarano je o budućoj saradnji, s akcentom na realizaciju projekta izgradnje katoličke crkve u Goraždu, koja predstavlja svetište Blaženim Drinskim mučenicama.

Brojni katolički hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze u posjetu Goraždu, prolazeći desetine kilometara kako bi stigli do crkve Drinskih mučenica u Goraždu, ponosni zbog toga što se na ovaj način mogu podsjetiti na žrtvu koju su prije više od osamdeset godina podnijele sestre Antonija, Berchmana, Bernadeta, Jula i Krizina, pet časnih sestara, koje su pripadale Družbi sestara Kćeri ljubavi božije.

Podjestimo, Drinske mučenice koje su iz samostana “Marijin dom” na Kalovitim brdima kod Pala u decembru 1941. godine četnici Draže Mihailovića zarobili prešle su isti put po velikoj hladnoći, a najstarija među njima, 76-godišnja sestra Berchmana je preminula u putu dok su sestre Jula, Krizina, Antonija i Marija po dolasku u Goražde zatvorene u tadašnju kasarnu, a današnju osnovnu školu. Tokom noći četnici su provalili u njihovu prostoriju s namjerom da ih zlostavljaju, a birajući između smrti i časti, časne sestre skočile su sa sprata ovog objekta. Polomljene, četnici su ih usmrtili noževima, a njihova tijela bacili u Drinu.

Drinske mučenice po kojima je i nazvana katolička crkva u Vatikanu su proglašene blaženima, a kroz njihovu patnju i stradanje sadržana je patnja i stradanje svih nedužnih ljudi ovog kraja.

Puljić je ovom prilikom naglasio važnost obilježavanja ovakvih mjesta, te najavio posjetu Goraždu 02. jula 2023.godine.

 

www.bpkg.gov.ba