U BiH je kiša, ali u svijetu padaju temperaturni rekordi: Oboren je prosječni rekord za početak juna

 

Iako posmatrajući iz BiH zbog višesedmičnih kiša ne djeluje da se obaraju temperaturni rekordi, izvještaji govore da su na početku juna oborene prosječne globalne temperature, saopćeno je iz odjela za praćenje klime Evropske unije.

“Svijet je upravo doživio najtopliji početak juna dosad”, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora Copernikus službe za klimatske promjene (C3S).

Kako je saopćeno, početkom juna globalna temperatura zraka na površini po prvi put je porasla za 1,5 stepeni Celzija.

Stručnjaci kažu da ovaj podatak ukazuje na ulazak u fazu El Nina koja bi mogla trajati godinama.

Prema podacima, dnevna globalna prosječna temperatura bila je više za 1,5 stepeni Celzija u period od 7. do 11. juna, dotižući 1,69 Celzija iznad 9. juna.

“Kako globalna srednja temperatura nastavlja da raste i sve češće prelazi granicu od 1,5 stepeni Celzija, kumulativni efekti prekoračenja će postati sve ozbiljniji i moraju se pažljivo pratiti”, navodi se u saopćenju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je u četvrtak da svijet juri ka katastrofi klimatskih promjena, opisujući globalni odgovor kao neadekvatan.

“Vidim nedostatak ambicije. Nedostatak povjerenja. Nedostatak podrške. Nedostatak saradnje. I obilje problema oko jasnoće i kredibiliteta”, rekao je.

Podsjećamo, meteorolozi u BiH predviđaju kratkotrajno poboljšane vremena od nedjelje, prestanak padavina i rast temperatura iznad 30 stepeni Celzija. Dani proljeća uglavnom su bili kišoviti, a u maju je BiH bila pogođena poplavama, zbog čega je u USK proglašeno stanje prirodne nesreće.

 

klix