Resorno ministarstvo svakodnevnim radom nastoji poboljšati uslove za život izbjeglih i raseljenih lica na prostoru BPK Goražde

Međunarodni dan izbjeglica obilježava se 20. juna s ciljem podizanja svijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ljudi širom svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove.

Iako Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljan lica i izbjeglice BPK Goražde provođenjem svakodnevnih aktivnosti i realizacijom projekta nastoji poboljšati uslove života izbjeglih i raseljenih na području našeg kantona i okolnih općina u Republici Srpskoj, ministar Senad Čeljo izražava nezadovoljstvo dinamikom rješavanja problema ove populacije.

U prilog tome navodi činjenicu da je na prostoru Federacije i države BiH, nakon 28 godina od agresije na našu domovinu,  prema zvaničnim podacima još uvijek evidnento 43 000 raseljenih lica, 14 000 porodica uz podatak da na teritoriji FBiH imamo  93 registovana kolektivna centra.

„Generalno stanje nije zadovoljavajuće i smatram da se u potpunosti ne provodi Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za mir u BiH. Resorna ministarstva kako na federalnom tako i na kantonalnom nivou konstantno rade na tome da se to stanje popravi, a ovdje bi posebno pohvalio rad federalnog ministarstva koje inače ima značajnije resurse, u nastojanju za stvaranje predpostavki za gašenje kolektivnih centara“-kazao je ministar Čeljo

Dodao je da je veliki broj izbjeglih i raseljenih na prostoru našeg kantona  u predhodnom periodu , kroz realizaciju projekta CEB II koji implementira federalno ministarstvo, trajno rješio svoje stambeno pitanje. Prema najavama u narednom periodu slijedi realizacija projekta CEB III, koji će također ići u tom pravcu.

Kada je riječ o aktivnostima kantonalnog resornog ministarstva koje imaju za cilj popoboljšanje uslova za život izbjeglih i raseljenih osoba, iako su sa skromnim finansijskim sredstvima nastoji se svakodnenvo pružiti podrška.

„U ovoj godini  obezbjedili smo prijevoz učenika, djece povratničke populacije  koja pohađaju školu u Federaciji BiH, izdvojili dio finansijskih sredstava za nabavku mehanizacije i  sanaciju pomoćnih objekata, a 30.000KM planirali smo i za sanaciju lokalnih putnih pravaca prema povratničkim naseljima i selima,  koje ćemo dodjeliti putem javnog poziva koji je objavljen danas“-naglasio je ministar Senad Čeljo.