U BiH sunčano i toplo

foto:bhrt.ba

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano. Vjetar je slab, zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka kreće se od 12 do 17, a dnevna će iznositi od 28 do 34 stepena.

Biometeorološke prilike su povoljne, većina populacije biće boljeg raspoloženja i radno motivisana. Tokom prijepodneva svježije i ugodnije, u drugom dijelu dana preporučljivo je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će biti vruće, mjestimično i sparno. Također, vrijednosti UV indeksa će porasti, stoga je poželjno izbjegavati duže zadržavanje na suncu i djelimično umanjiti boravak na otvorenom.

Povoljni uslovi za vožnju i pojačan promet vozila karakteriše saobraćajnu situaciju u našoj zemlji. Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Vozače teretnih vozila napominjemo da kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila nakratko se isključe i tako omoguće nesmetan putnički saobraćaj. Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Šićki Brod-Lukavac, Bihać-Kamenica i Bijeljina-Rača, kao i na ulazu u Bugojno. Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce. Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu, a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju. Na graničnim prelazima za putnička vozila za sada nema dužih zadržavanja.

FHMZ