Nabavci dijagnostičkog aparata rezultirala je dobra saradnja sa kompanijom „Denta DE“ d.o.o

foto:bpk.gov.ba

Radi se o prijeko potrebnom digitalnom rendgenu za ciljano snimanje zuba, čijom upotrebom će biti omogućena bolja  i brža usluga pacijentima, a primopredaji ovog vrijednog dijagnostičkog aparata između ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Senada  Čelja i direktorice Lejle Baždarević, prisustvovao je i načelnik općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija.

Vrijednost aparata procjenjuje se na iznos oko 10.000KM a resorni ministar ovu donaciju obezbjedio je zahvaljujući dobroj saradnji sa kompanijom „Denta DE“ d.o.o. Sarajevo.

„ Prilikom moje prve posjete u svojstvu ministra ovoj zdravstvenoj ustanovi , menadžment je kao prioritet iskazao nabavku nedostajućeg aparata  s obzirom da su pacijenti iz ove općine često bili primorani ovu uslugu tražiti u zdravstvenim ustanovama u Goraždu a neki od njih i u okolnim  gradovima.  Isporukom ove donacije taj problem smo uspjeli rješiti, tako da će ovu uslugu pored građana iz ove lokalne zajednice moći korisiti svi građani BPK Goražde pa i šire“ -prilikom primopredaje kazao je ministar Čeljo.

Savremena dentalna medicina nezamisliva je bez rendgenskog snimanja zuba i čeljusti, a snimak  bi trebao biti prvi korak u dijagnostici i liječenju.

„Aparat će biti od koristi za sve pacijente koji imaju potrebu za ovom vrstom usluge, a ono što je veoma bitno jeste da se snimci rendgena mogu distibuirati i digitalnim tehnologijama.  Također,  ono što je veoma bitno snimanje se vrši putem senzora a ne putem filma tako da je zračenje svedeno na minimum. Donacija je uslijedila zahvaljujući dobroj saradnji sa resornim ministarstvom i ministrom Čeljom, preko kojeg smo i uspjeli dobiti ovaj veoma vrijedan medicinski aparat, s ciljem podizanja nivoa kvaliteta rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi“-naglašava direktorica Baždarević.

U cilju podizanja nivoa kvalitete rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno stomatološkoj ambulanti, aparat će biti instaliran već u toku sljedeće sedmice.

bpk.gov.ba