ODRŽANA FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA MAKERS ČIJI JE IMPLEMENTATOR UNDP

Foto: gorazde.ba

Jučer je u Sarajevu u zgradi UN-a održana finalna konferencija projekta „Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja „MAKERS“ koji je tokom prethodne 3 godine implementirao UNDP BiH uz podršku Porticus fondacije.

Od marta 2020. godine, realizovano je niz aktivnosti sa ciljem poboljšanja socijalne kohezije u 20 partnerskih općina/opština i gradova u Bosni i Hercegovini, među kojima je i Grad Goražde kao jedan od partnerskih gradova na ovom projektu. Iste su se odnosile na:

  • Uspostavu Foruma za građanske incijative sa ciljem uključivanja građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou kroz identifikovanje potreba i problema građana/ki grada Goražda.
  • Ostvarivanje 7 međuopštinskih/međuopćinskih suradnji među kojima je i Grad Goražde. Naime, tri lokalne zajednice u BiH – Bugojno, Brčko i Goražde su uspostavile suradnju iz oblasti kulturnog okvira za mlade kroz trodnevne radionice pod nazivom „Teatar i ja – izgradnja životnih vještina kroz umjetnost“ čiji je glavni cilj bio doprinijeti opštem teatarskom i umjetničkom obrazovanju mladih ljudi koji su uz podršku eminentnih glumaca sticali nova znanja i vještine učeći o različitim tehnikama u glumi, lutkarstvu i pokretu. Ovim projektom međuopćinske suradnje će biti uključeno 30 mladih iz ove tri lokalne zajednice koji će se nakon ovih održanih radionica okupiti u julu i predstaviti sa zajedničkom predstavom na najstarijem teatarskom festivalu u BiH – 51. Teatarskom festivalu BiH FEDRA u Bugojnu.
  • Jačanje kapaciteta mladih osoba kroz razne održane treninge za mlade
  • Razvijanje aktivizma u zajednici.
  • gorazde.ba