U Goraždu se uspostavlja servisni centar za podršku djeci sa poteškoćama u razvoju

Foto: rtvbpk.ba

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike održan je zajednički sastanak za pokretanje prvog servisnog centra za podršku djeci sa poteškoćama i njihovim porodicama u Bosansko – podrinjskom kantonu.
Na poziv federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića sastanku su prisustvovali pomoćnik federalnog ministra Miroslav Jurešić, ministar socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica Bosansko – podrinjskog kantona Senad Čeljo koji je ujedno predstavljao i premijera Kantona, Nezim Alagić, zastupnik u Skupštini BPK, u ime gradonačelnika grada Goražda Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, predsjednica udruženja Buđenje iz Goražda Merima Jašarević i njena saradnica, te direktor USAID/INSPIRE programa Jasmin Bašić.
Foto: rtvbpk.ba
Svi okupljeni željeli su doprinijeti osnivanju ovog centra, iznijeli i prijedloge operativne prirode koji su uobličeni u zaključke sa zadacima i rokovima za njihovo izvršenje.
“Danas smo odmah donijeli zaključke koji podrazumijevaju odgovornost svakog od nas i već sljedeće sedmice formirat ćemo radnu grupu koja će u naredna dva mjeseca pripremiti projektni prijedlog. Drago nam je što je USAID/INSPIRE s nama jer ima iskustvo osnivanja i praćenja rada servisnih centara u BiH tako da očekujemo da će ova faza ići brzo i da ćemo do kraja godine presjeći vrpcu prvog servisnog centra u Bosansko – podrinjskom kantonu”, izjavio je ministar Delić.
On je podsjetio da će svako od danas prisutnih u okviru svojih nadležnosti podržati osnivanje ovog centra, te da će se odmah pripremiti i plan njegovog dugoročnog rada i postojanja, kako kroz budžete svih nivoa vlasti, tako i kroz projektno finansiranje od strane donatora.
Osnivanje servisnog centra u Goraždu prvi je od nekoliko servisnih centara koje Federalno ministarstvo planira osnovati u kantonima Federacije BiH.
 rtvbpk.ba