Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju BPK Goražde

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 6. redovnoj sjednici održanoj danas,  po skraćenom postupku razmatrala je a potom i usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju BPK Goražde.

Kako se navodi u obrazloženju resornog ministarstva,  Planom i Programom za 2023.godinu, predviđeno je donošenje izmjena i dopuna ovog propisa kako bi se rješila dilema u pogledu određenih pitanja te otklonili uočeni nedostatci  u donošenju zakonskih rješenja a svojim zaključkom nakon usvajanja izmjena i dopuna Skupština BPK Goražde, zadužila je Vladu BPK Goražde da u roku od 90 dana u formi nacrta predloži  novo zakonsko rješenje i  uputi u skupštinsku proceduru.

Na sjednici je razmatrano i nekoliko izvještaja o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova, preduzeća i zavoda.

Za 2022.godinu. godinu, razmatran je a potom i prihvaćen Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde za 2022.godinu, Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU „Dom za stara i iznemogla lica“ Goražde, dok  izvještaji o radu i finansijskom poslovoanju  JU „Centar za socijalni rad BPK Goražde“ JP „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde nisu dobili potrebnu većinu.

Razmatrani su a potom i prihvaćeni izvještaji Nezavisnog odobora o radu policijskog komesara za period 01.10-31.12.2022.godine i 01.01.-31.03 te Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za period 01.08.-2022. do 31.01.2023.godine. Također, na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o provednim aktivnostima na izgradnji, održavanju, sanaciji  i rekonstrukciji regionalnih cesta i mostova na području našeg kantona za 2022.godinu.

Skupština BPK Goražde razmatrala je i primila k znanju Informaciju o efektima i realizaciji kreditne linije sa „Bosna Bank International“ d.d. Sarajevo za obrtnike sa području BPK Goražde za 2022.godinu.  Kako se navodi u informaciji Ministarstva za privredu BPK Goražde, aranžman datira još iz 2016.godine, nakon potpisivanja ugovora o privrednoj saradnji između Kantona Sarajevo i BPK Goražde, odnosno Ministarstva za privredu,  a u svrhu obezbjeđenja povoljnijih kreditnih zaduženja privrednih društava na području našeg kantona, što je  u praksi dalo veoma dobre rezultate.

U okviru Vladinog sata, razmatrajući poslanička pitanja i inicijative, Skupština BPK Goražde podržala je inicijativu poslanika Džebraila Bajramovića za uvođenje prava na borački dodatak za sve pripadnike Armije i MUP-a RBiH te svojim zaključkom zadužila zastupnike u Domu naroda ispred BPK Goražde da upute inicijativu za izmjene i dopune Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, kojim bi se uvelo pravo na borački dodatak ovim pripadnicima. Rok za realizaciju zaključka je  do 60 dana od dana donošenja.

Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba