Besplatni udžbenici za učenike od prvog do petog razreda u BPK Goražde

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde po prvi put će  u školskoj 2023/2024 godini,  obezbjediti  besplatne udžbenike za sve učenike od prvog do petog razreda osnovne škole sa područja BPK Goražde.

Resorna ministrica Adisa Alikadić – Herić ističe da je Vlada BPK dala saglasnost na ovu odluku ministarstva te će uskoro biti  pokrenuta procedura za nabavku udžbenika, kako bi oni bili obezbjeđeni do početka nove školske godine.

„Prilikom planiranja budžeta mi smo na ekonomskom kodu planirali sredstva za nabavku udžbenika, a kako bi ovu aktivnost proveli na najbolji mogući način, savjetnici iz Pedagoškog zavoda BPK Goražde  još u  februaru ove godine obišli su sve osnovne škole. Razgovarali su sa nastavnicima razredne nastave i ponudili im da oni sami  na osnovu dosadašnjeg iskustva odluče koji udžbenici bi bili najbolji od onih koji su odobreni od strane federalnog ministarstva“-kazala je ministrica Alikadić-Herić

Naglasila je da je glavni cilj ministarstva  unaprijeđenje odgojno – obrazovnog procesa na području BPK Goražde  te u  skladu sa finansijskim mogućnostima i pružanje  podrške u materijalnom smislu,  učenicima i njhovim roditeljima.

“ Za ovu namjenu finansijska sredstva u iznosu od oko 100.000KM osigurana su u budžetu ministarstva, a s obzirom da je odlukom Vlade FBiH  podržana ova aktivnost, prema informacijama sa kojim raspolažemo,  sredstva će biti uplaćena naknadno. Ukoliko ministarstvo bude raspolagalo dodatnim sredstvima, razmotrit će se i mogućnost nabavke nekih od udžbenika iz predmetne nastave” – navela je resorna ministrica.