U nedjelju kreće deveti maraton mira „Goražde – Žepa – Srebrenica“

U organizaciji Atletskog kluba Goražde u nedjelju će iz grada na Drini krenuti  deveti po redu  maraton mira „Goražde – Žepa – Srebrenica“, koji simbolično povezuje tri nekadašnje Zaštićene zone UN-a.

Predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman napominje da maraton tradicionalno starta iz kompleksa „Memorijalne šume 8.372“  na Posestri kojom Goražda trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

„ Mi smo svake godine dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici koja  je rana svih nas. Poznato je da je Goraždu tokom agresije bila namjenjena slična sudbina i mi, kao i naši planinari i biciklisti odlučili su da svake godine budemo dio obilježavanja na način na koji mi najbolje znamo. Želimo da se sjetimo i odamo poštovanje svim nevinim žrtvama u nekadašnje tri Zaštićene zone UN-a i prenesemo snažnu poruku preživjelima u Srebrenici i Žepi da nismo i nikada nećemo zaboraviti njihovu tragediju i da suosjećamo u njihovoj patnji i boli“ – kazao je Šuman.

Ove godine   maraton dug oko 180 kilometara istrčat će 12 učesnika  koji će prilikom prolaska kroz Goražde tradicionalno odati počast žrtvama opsade ovog grada u periodu agresije

„ Položit ćemo cvijeće na spomen oblježje poginulim pripadnicima policije, ubijenoj djeci Goražda i na centralno spomen obilježje „Goražde grad heroj, svojim braniocima“.  Potom nastavljamo put prema Žepi gdje se naš dolazak očekuje u večernjim satima i tamo ćemo položiti cvijeće na spomen obilježje, dok u ponedjeljak ujutro nastavljamo prema Potočarima.  Pretežno se krećemo šumskim putevima a ne magistralnim, i godinama to radimo bez ikakvih problema“ – precizirao je predsjednik Atletskog kluba Goražde.

U obilježavanju  28. godišnjice genocida u Srebrenici  učestvovat će veliki broj Goraždana koji će na različite načine stići u Potočare 11.jula. Osim atletičara, i ove godine članovi  Planinarskog  kluba „Goražde – Maglić“ kao Planinarskog udruženja „Klek“  učestvuju u Maršu mira  “Nezuk – Potočari” a dan uoči godišnjice startat će I biciklistički maraton Goražde-Srebrenica u organizaciji Biciklističkog kluba Goražde. Podršku goraždanskim klubovima za odlazak u Srebrenicu pružilo je ministarstvo za boračka pitanja BPK Goražde.