Vlada BPK Goražde danas je održala 33. redovnu sjednicu

Na sjednici je usvojena i u skupštinsku proceduru upućena Strategija razvoj apoljoprivrede i ruralnog razvoj aBPK Goražde za period 2024 – 2028. Godina

Ministarstvu za privredu data je saglasnost na Program utroška sredstava „Program uređenja poljoprivrednog zemljišta za 2023. godinu“. Namjenska sredstva u iznosu od 44.053 KM će se koristiti u skladu sa Programom uređenja poljoprivrednog zemljišta za 2023. godinu, u cilju povećanja obradivih površina neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, uređenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta, sprečavanje erozije na poljoprivrednom zemljištu te uvećanje ekonomskih rezultata za poljoprivredne proizvođače.

Programom Ministarstva za privredu, na ekonomskom kodu Tekući transferi drugim nivoima vlasti -, planirana su finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 150.000 KM za „Program razvoja turizma u BPK-a Goražde za 2023. godinu“. Ciljevi programa obuhvataju proširenje turističke ponude, aktiviranje turističkih resursa i potencijala i uvrštavanje u turističku ponudu BPK-a Goražd te promocija turizma na području Kantona.

Na današnjoj sjednici utvrđen je prijedlog Zaključka o usvajanju Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja BPK-a Goražde (2024-2028)  te upućeno u daljnju skupštinsku proceduru.

Na prijedlog Ministarstva za finansije, Vlada BPK-a Goražde dala je saglasnost na Odluku o odobravanju tekućih transfera općinama/gradu u sastavu BPK-a. Gradu Goražde, Općini Foča u FBiH i Općini Pale u FBiH   odobreni su tekući transferi u iznosu od po 20.000 KM.

 

Razmatran je i usvojen Program mjera za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici BPK-a Goražde za period 2023- 2025. godine koji je Vladi BPK-a Goražde dostavilo Koordinaciono tijelo za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici BPK-a Goražde.

Ministarstvu za boračka pitanja saglasnost je data na Odluku o odobravanju novčanih sredstava na ime pomoći za rad udruženja boračkih populacija za mjesec juni 2023. godine u iznosu od 11.930 KM. — U okviru Programa utroška sredstava Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice sa ekonomskog koda Kapitalni transferi za zdravstvo JZU Kantonalnoj bolnici Goražde odobrena su finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 50.796 KM. Sredstava u iznosu od 25.524 KM će biti utrošena za finansiranje Projekta „Unapređenje rada Centra za hemodijalizu pri Kantonalnoj bolnici Goražde- alternativnim snadbjevanjem pitkom vodom“, na Projekat „Povećanje priključne snage za 100 kW na niskonaponskoj mreži za potrebe nesmetanog funkcionisanja KB Goražde“ iznos od 22.815 KM i za finansiranje Projekta „Nabavka seta za biopsiju prostate“ novčana sredstva od 2.457 KM. Odlukom Vlade BPK Goražde resornom Ministarstvu data je saglasnost za isplatu novčanih sredstava JP RTV BPK Goražde d.o.o. na ime  VI (šeste) od ukupno XII (dvanaest) redovnih tranši za 2023. godinu. Premijer BPK-a Goražde dobio je saglasnost Vlade za potpisivanje Ugovora o dodjeli transfera iz budžeta Federacije BiH za 2023. godinu.

Saglasnost Vlade BPK Goražde dobila je i  Odluka o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 6.000 KM za odlazak na obilježavanje 28. Godišnjice genocida u Srebrenici

Vlada BPK-a Goražde primila je k znaju Zaključak Skupštine da u roku od devedeset dana pripremi nacrt novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Na današnjoj sjednici razmatran je i prihvaćen Izvještaj o radu za 2022. godinu Kantonalnog pravobranilaštva, te upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Vlada BPK-a Goražde dala je saglasnost Direkciji robnih rezervi BPK Goražde na Odluku o prodaji drvenog uglja u količini od 670 vreća po cijeni od 12 KM/vreća.