Planinari iz Goražda krenuli prema Nezuku, na Maršu mira očekuje se oko 5.000 učesnika

Foto:avaz.ba

Naši pohodi su najmanje što možemo učiniti za žrtve Srebrenice, rekao je Lapo.

Članovi Planinarskih društava “Goražde Maglić” i “Klek” krenuli su danas prema Nezuku, gdje će se pridružiti učesnicima Marša mira. Prije polaska oni su položili cvijeće na spomen obilježje Goražde- grad heroj svojim braniocima.

– Sretan sam što su ovdje oba društva i što nikad nismo bili ovako brojni. Naši pohodi su najmanje što možemo učiniti za žrtve Srebrenice, da ih ne zaboravimo i da se to što se desilo nikada više nikome ne desi. Svašta smo vidjeli i preživjeli za sve ove godine, ali svaki dolazak na lokacije masovnih grobnica, svaki ulazak u Potočare ponovo nam zaledi krv u žilama – kazao nam je Alija Lapo, Goraždanin koji će na Maršu mira učestvovati po 18. put.

Privode se kraju sve pripreme za obilježavanje 28 godišnjice genocida u Srebrenici i kolektivnu dženazu za 31 žrtvu koja će 11. jula biti klanjana u Memorijalnom centru u Potočarima. Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Hamdije Fejzića, sve je dovedeno do kraja, a neki radovi bit će okončani u narednih par dana.

– To se odnosi na pripremu hale u kojoj će biti održana komemoracija ili radove na mezarju uoči dženaze, a svake godine za nesmetano odvijanje Marša mira pravimo i drvene mostiće preko potoka na trasi kojom će proći učesnici Marša mira– kazao nam je Fejzić.

Foto:avaz.ba

Putem web stranice za učešće u Maršu prijavljeno je oko 3.000 učesnika, ali Fejzić očekuje više od 5.000, jer mnogi će se priključiti pred sami polazak.

avaz.ba