Nema te na kahvi: Goraždani redali fildžane na mostu za ubijene Srebreničane

Uz zvuke Srebreničkog inferna, u tišini i molitvi građani Goražda večeras su poredali 8.372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića, u znak saosjećanja i podrške porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

Svake godine, 12. jula Goraždani na ovaj način dijele bol Srebreničana čiji su najmiliji ubijeni u genocidu, a koje su, nadajući se da su živi, danima i godinama poslije čekali.

U bosanskoj tradiciji je da se najmiliji odakle god dolazili, dočekuju s kahvom, a u kontekstu Srebrenice ovaj je čin neizmjerno potresan. Performans “Nema te na kahvi” je saosjećanje s teškom boli Srebreničana čiji najmiliji nikada neće doći na kahvu.

“Srebrenica je duboka bol, teška rana u svima nama. Šta reći majkama koje čekaju sinove s kahvom, svjesne da oni nikada neće doći, kćerima koje čekaju očeve, ženama koje čekaju muževe, šta im reći? Tu bol, taj gubitak i činjenicu da su ubijani na najbrutalniji način nemoguće je opisati. Ništa njima neće vratiti njihove najdraže. I zato ovo što činimo večeras je najmanje od nas koji možda i najbolje razumijemo, doživljavamo, saosjećamo, jer smo mi svjedočili golgoti. Svjedočili smo i nečinjenju, licemjerju, okretanju glave, kao što i danas svjedočimo raznim vrstama licemjerja i nečinjenja da se bar spriječi negiranje genocida. On se dogodio, on je činjenica, a negiranje genocida je so na ranu. I to što nema adekvatnih reakcija, to više ne mogu nazvati ni sramotom, to je saučesništvo. Istočna Bosna, gdje se god okrenete rana, sami svoje rane liječimo, pamtimo, saburamo”, kaže Goraždanka Rabija.

Cvijet Srebrenice iscrtan je na mostovima u Goraždu i Ustikolini, a iz Mreže mladih goraždanskog muftijstva poručuju da će trajno njegovati sjećanje na Srebrenicu.

“Već devetu godinu tradicionalno, dan nakon kolektivne dženaze u Srebrenici, članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog i sugrađani redanjem 8.372 fildžana odaju počast svim nevino ubijenim žrtvama genocida u Srebrenici. Ovaj performans je simboličnog naziva “Nema te na kahvi” jer na taj način saosjećamo sa onima koji su čekali svoje najmilije da im se vrate i dođu na tu kahvu, ali nažalost to se nikada nije desilo”, kaže Armin Mešić iz Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

Performans je samo jedna od aktivnosti koja se u Goraždu organizuje u julu mjesecu kada svaki dan podsjeća na Srebrenicu.

“Na ovaj način gajimo kulturu pamćenja. čuvamo sebe i šaljemo poruku da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti i nikada više dogoditi. Drago mi je da je ovdje puno mladih ljudi, da se bude i da su sve više svjesni da se dogodio genocid u Srebrenici i da je ta sudbina Srebrenice bila namijenjena i Goraždu, gradu heroju. Moramo biti svjesni činjenica o onom što se događalo na istoku Bosne u vrijeme agresije”, kaže Armin.

Lejla Borović, članica Mreže mladih ističe da ističe da godinama pokazuju da pamte i njeguju kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Danas smo ovdje okupljeni zajedno sa građanima svih generacija kako bismo ovim performansom pokazali da nismo i nećemo zaboraviti bol i žrtve bošnjačkog naroda i našu prošlost te da su naše misli i dove uz nedužno stradale Srebreničane i njihove porodice”, kaže Lejla.